Rabszolgaként dolgoztatták a szlovákokat Angliában

Összesen 25 év börtönt kapott az ördögi házaspár, Maros Tancos és Joanna Gomulska, akik évtizedeken keresztül rabszolgaként tartottak kiszolgáltatott embereket. A pár két műszakban dolgoztatta áldozatait: nappal egy autómosóban kényszerítették őket ingyen munkára, éjszaka pedig változó feladatokat kellett végezniük, természetesen ingyen. A szlovák áldozatokat hamis ígéretekkel csalták el hazájukból az Egyesült Királyságba. Tancos szoros kapcsolatot ápolt a Szlovákiában található árvaházakkal és egyéb rászorulókat támogató otthonokkal. Utazást, szállást és napi ellátást ajánlott leendő „munkavállalóinak” és az áldozatoknak azt ígérték, hogy megtarthatják havi bérük felét, a fennmaradó részt pedig ellátásukra fordítják.

Azonban a valóság ennél jóval drámaibb volt. A tisztességes munka reményében érkezőket egy lerobbant házban szállásolták el, ahol koszos matracokon, embertelen körülmények között kellett élniük, elvették okmányaikat és mobiltelefonjaikat.

Tancos felesége, Joanna Gomulska a munkások szállításának adminisztratív és koordinációs feladatait végezte. A személyazonosító okmányaikat magához vette és csak akkor adta ki őket, ha olyan ügyekben volt rájuk szükség, mint a bankszámlák és az egészségügyi ellátás biztosítása. Gomulska ilyen esetekben elkísérte az áldozatokat az ügyintézésre, és tolmácsként segítette őket, de a bankszámlákat senki nem kezelhette önállóan.

Az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency) NCA nyomozói megállapították, hogy Tancos és Gomulska körülbelül 923 835 angol font (több mint 424 millió forint) bért nem fizetett ki, ha napi nyolc órás, angol minimálbérrel számolunk. A pénzt a rabszolgatartó pár a saját megélhetésére, szerencsejátékokra és használt autókra költötte.

Az áldozatok azt mondták, hogy Tancos rendszeresen bántalmazta, fenyegette őket, és általában bezárva tartották őket. A rendőrség 2017-ben indította a nyomozást és egészen 2010-ig vezették vissza Tancos és Gomulska bűnlajstromát. Egyelőre 42 áldozatról tudnak a hatóságok, közülük 29-en tettek vallomást a bíróságon.

A házaspár mindvégig tagadta a modern rabszolgasággal és emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményeket, de a csaknem három hónapig tartó tárgyalást követően, 2022 áprilisában elítélték őket. Tancos 16 évet, Gomulska pedig 9 év börtönbüntetést kapott.

Czapkó Dorottya

mirror.co.uk

Legfrissebb hírek

Kétkerekűek fekete napjai

Kétkerekűek fekete napjai

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

kövess minket

X