Párizs 2024 – Nem lesznek orosz súlyemelők a jövő nyári olimpián

Nem feleltek meg a kvalifikációs feltételeknek, ezért nem indulhatnak orosz súlyemelők a jövő nyári, párizsi olimpián.

Május 12-én a sportági világszövetség, az IWF elnöksége úgy döntött, hogy a semleges státuszú oroszok és fehéroroszok is részt vehetnek az égisze alatt zajló versenyeken, így a kvalifikációs viadalokon is, ám előtte egyéni nyilatkozatot kell tenniük. Az IWF elvárása az volt, hogy a semleges státuszért folyamodók írásban erősítsék meg: jelenleg nincs semmilyen szerződéses vagy egyéb kapcsolatuk a fegyveres erőkkel, az állambiztonsági szervekkel vagy más szervezetekkel, amelyek támogatják Oroszország ukrajnai háborúját.
    
A konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország súlyemelői aláírták a kötelezettségvállalásról szóló dokumentumot, az oroszok viszont nem tettek így a megadott, május 15-i határidőig, ennél fogva nem állhatnak rajthoz már a 2024-es olimpiára selejtező első Grand Prix-állomáson, a június 8. és 18. közötti kubai nagydíjon sem – adta hírül honlapján az IWF. Azáltal pedig, hogy a havannai GP-ről lemaradnak, a párizsi ötkarikás rajtjogot sem szerezhetik meg, mivel immár nem tudnak részt venni minimum öt kvalifikációs IWF-versenyen, amely az olimpiai kvótaszerzés egyik előfeltétele.
    
Az insidethegames.biz portál híre szerint ugyanakkor az egyéni semleges sportolók listáján, akik indulhatnak Havannában, 13 fehérorosz súlyemelő neve szerepel. MTI

Legfrissebb hírek

8bc3b2aaf4244322b913d6aa7531846c

Elájult Magyarországtól a hazánkban forgató hollywoodi világsztár 

kövess minket