Nem került napirendre a képviselő-testület feloszlatása Jászberényben, de elintézte a Fidesz, hogy mégis így legyen

A Fidesz és az előterjesztést tevő Gedei József (DK) is nagyon kardoskodott azért a jászberényi önkormányzati ülésen, hogy a polgármester vegye napirendre a képviselő-testület feloszlatását. Ám kérésüket nem teljesítette a város vezetője. A Fidesz bejelentette, akkor majd ők kezdeményezik az erről szóló rendkívüli ülés összehívását.

Egy sürgősségi indítványt szándékoztak tárgyalni egyéb napirendeken kívül a jászberényi önkormányzati képviselő-testületi ülésen szerdán.

Amikor ezt bejelentette Budai Lóránt polgármester az ülés elején, Gedei József máris ügyrendi gombot nyomott és kifogásolta, hogy ő is tett sürgősségi indítványt, mégpedig azt, hogy oszlassa fel magát a képviselő-testület. Hol van az ő sürgősségi előterjesztése, tette fel a kérdést. Kérte, vegyék napirendre azt is. 

Budai Lóránt erre úgy válaszolt, hogy valóban érkezett sürgősségi előterjesztés Gedei Józseftől, de annak megszövegezése szerinte nem megfelelő. Mégpedig azért, mert úgy vélte, Gedei József az elmúlt 40 év hiányosságaiért őt okolta. Márpedig ő ezzel nem tud egyetérteni. Kijelentette, ha valóban sürgősségi oka lesz az oszlatásnak, akkor ezt ő napirendre fogja venni. Sőt, támogatni is fogja. Ha rajta múlik, akkor a testület feloszlatja magát, de ennek megvannak a szabályos keretei szerinte. 

Úgyhogy erről a témáról végül nem is szavaztak. Csakhogy ezzel nem ért véget az oszlatásról szóló vita. Ugyanis amikor napirendre került a két ülés között eltelt időszakról szóló beszámoló, Tamás Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője kért szót.

Azt kérdezte, milyen törvényi akadálya volt annak, hogy nem került napirendre mégsem Gedei József előterjesztése? Erre a jegyző hozott fel indokot, idézve az szmsz-t. Tamás Zoltán szerint a kérdésére nem kapott választ. Erre már Budai Lóránt reagált, miszerint a közös munkára kellene koncentrálni, de úgy vélte, a Fidesz-frakciónak valamiért nagyon sürgős lett az oszlatás kérdése. Úgy vélte, ha másfél évvel ezelőtt nem volt fontos az oszlatás, amikor pedig lett volna értelme, akkor pár napot kibírnak még a frakció tagjai.

Gedei József úgy reagált, hogy korábban a polgármester is azt mondta, fel kell oszlatni a testületet. Erről szavaztak is és a legutóbbi időkig hangoztatta ennek fontosságát, most azonban szerinte akadályozza. Nem  veszi napirendre olyan indokokkal, ami szerinte nem törvényes. 

Tamás Zoltán közölte, csütörtökön rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik. Így 15 napon belül napirendre kell venni az oszlatás kérdését.

Ezután Bozsik Ferenc ellenzéki képviselő kért szót. Emlékeztette Tamás Zoltánt arra, hogy több mint egy évvel ezelőtt a Közösen Jászberényért Egyesület kezdeményezte az oszlatást, amit akkor nem szavazott meg a Fidesz. Szerinte a Gedei-féle előterjesztésben vérlázító dolgok jelentek meg indoklásként. Hozzátette, nagyon nem mindegy, hogy egy sértett ember beadványáról van-e szó, vagy általános testületi egyetértésként fogalmazódik meg az oszlatás ügye.

Bethlendy Béla csatlakozott ellenzéki képviselőtársához, egyetértve vele. Szerinte Gedei József előterjesztésben megfogalmazott állításai szubjektívek. Feltette a kérdést, hogy ezek már kellő alapként szolgálnak-e – mellőzve szerinte az objektivitást – az oszlatásra. Szerinte nem ezzel kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy be tud-e szerezni a város kellő mennyiségű tűzifát a rászorulóknak, illetve azzal, hogy miért csak Szolnokon lehet a megyében 30 köbméter ársapkás tűzifát rendelni. Feltette a kérdést a fideszeseknek, miért nem intézték el, hogy erre Jászberényben is legyen lehetőség. Szerinte megint csak „habverés” és propaganda van, ami a valóságtól különbözik.

Megkérdezte, ki az, aki fel meri vállalni azt a döntést, hogy a lakosság érdekeivel ellentétesen, csupán szubjektív érték alapján oszlasson.

Gedei József azt felelte erre, hogy mindenki nyilatkozott róla, hogy a sürgősségi előterjesztését támogatja, megszavazza. Akkor nem érti, mi a baj az ő szerinte tényszerű beadványával.

Budai Lóránt közösségi oldalán reagált az ülésen elhangzottakra. Mint írta, szerinte azért nem vette napirendre a kérdést, mert a Fidesz-DK koalíció ahhoz későn nyújtotta be, hogy a szabályok szerint lehessen döntést hozni. Ráadásul  a sürgősséggel való tárgyalás indokai szerinte nem állták meg a helyüket. Úgy vélte, egy önérzetében sértett képviselő szubjektív véleménye nem tekinthető elegendő alapnak. Így a szabályokat betartva rendkívüli ülésen dönthetnek majd a testület feloszlatásáról.

Budai Lóránt facebook posztja ITT elérhető.

Érdeklődésünkre Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző elmondta, hogy az előterjesztést és a rendkívüli ülés kezdeményezésére irányuló beadványt csütörtökön hét önkormányzati képviselő írta alá, név szerint: Tamás Zoltán, Nagy András, Bohárné Bathó Rozália, Balog Donát, dr. Szabó Tamás, Szatmári Anikó és dr. Gedei József. Ők Gedei kivételével mind a Fidesz-frakció tagjai. Egy fideszes képviselő, Bódis Béla viszont ezek szerint nem szignózta a beadványt. A jegyző hozzátette, az aláírt anyagokat a képviselő-testület tagjai részére megküldték.

Megtudtuk, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a polgármesternek a rendkívüli ülést e napirenddel 15 napon belül össze kell hívnia. Úgy tudjuk, az időközi választás időpontja január, legkésőbb február lehet.

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket