Zelenszkij felhívta Orbán Viktort és meghívta Ukrajnába

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A beszélgetésről Volodimir Zelenszkij is beszámolt a Twitter-oldalán. Azt írta:

Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Megköszöntem a támogatást és hogy menedéket nyújtanak az ukránoknak a háború alatt. Megegyeztünk abban, hogy együttműködünk az energiaszektorban. Hálásak vagyunk, hogy támogatja Ukrajna tagjelöltségét és meghívtam Ukrajnába.

A két politikus viszonya Oroszország ukrajnai inváziója óta meglehetősen feszült volt. Márciusban, egy hónappal a háború kitörése után, Zelenszkij az Európai Tanácshoz intézett beszédében igen élesen bírálta Magyarország semleges álláspontját. Akkor azt mondta:

Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok.

Az ukrán elnök arra célzott, hogy a Fidesz-kormány akkor egyedüliként neutrális álláspontot képviselt az EU-ban a háború kérdésében, azaz, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, melynek az is része, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az országon.

Pár nappal később a magyar kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy Zelenszkij mindenkit megtámadott, aki nem értett egyet vele és úgy fogalmazott:

Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze.

Április elején ukrán újságíróknak adott interjújában Zelenszkij azt állította, hogy már többször kérte Orbánt, hogy találkozzanak és telefonon is hívta.

Orbán pár nappal a háború kitörése előtt hívta fel az ukrán elnököt, akkor arról beszéltek, hogy a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja az orosz-ukrán helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket.

24.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket