Újabb magas beosztású orosz halt meg rejtélyes körülmények között

Meghalt Anatolij Gerascsenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi rektora, írja a Business Insider. Az egyetem közleménye szerint Gerascsenko egy „baleset következtében” vesztette életét. Az orosz Izvesztyija nevű újság azt is tudni véli, hogy Gerascsenko „jelentős magasságból esett le” és „több emeletnyit zuhant” az egyetem egyik lépcsőházában. Mire kiérkeztek a mentők, Gerascsenko már halott volt a lap szerint.

A Moszkvai Repülési Intézet közleményében óriási veszteségnek nevezte korábbi rektora halálát, és bejelentették, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel a baleset kivizsgálására.

A 72 éves Gerascsenko 1977 óta dolgozott a Moszkvai Repülési Intézetben, 2007 és 2015 között pedig ő volt az egyetem rektora. Halálakor a jelenlegi rektor tanácsadójaként dolgozott. Több mint 100 tanulmányt és tudományos cikket publikált pályafutása alatt. Számos magas állami kitüntetést kapott, köztük a Hazáért Érdemrend első osztályú fokozatát.

A Moszkvai Repülési Intézet a keleti blokk egyik legfontosabb mérnökképzőjének számított, és számít a mai napig. Innen kerültek ki a legnagyobb szovjet repülőgép-tervező vállalatok mérnökei (köztük Alekszej Tupoljev, az első szuperszonikus utasszállító, a Tupoljev Tu-144 tervezője) és 22 szovjet és orosz űrhajós is.

Gerascsenko halála nem az első rejtélyes haláleset az elmúlt hónapokban. Az orosz-ukrán háború kitörése óta már több mint egy tucat magas beosztású orosz vesztette életét rejtélyes körülmények között.

telex.hu
Fotó: Anatolij Gerascsenko – Fotó: Moszkvai Repülési Intézet

Legfrissebb hírek

8bc3b2aaf4244322b913d6aa7531846c

Elájult Magyarországtól a hazánkban forgató hollywoodi világsztár 

kövess minket