Úgy néz ki, az iPhone végre átáll USB-C csatlakozóra

Ming-Chi Kuo tajvani IT-ipari elemző a leginkább jólértesült és megbízható források közé tartozik, ha az Apple terveiről, újdonságairól van szó. Most igazi bombahírrel jelentkezett: úgy néz ki, a cég végleg szakít az iPhone-ok Lightning csatlakozójával, és átáll az iparági standardnak számító USB-C-re. Ez nem lenne óriási meglepetés, elvégre az iPadek és a Macbookok már jó ideje ezt a csatlakozót használják, az androidos világban pedig már vagy nyolc éve ez az általános.

Kuo azt jósolja belsős forrásokra hivatkozva, hogy a váltás 2023-ban jöhet, ez praktikusan azt jelenti, hogy az idei modellek, az őszre várható iPhone 14-család még marad a Lightning megoldásnál, azaz használhatjuk velük a régi töltőkábeleket. Az iPhone 15-nél viszont új töltő kell majd (vagy használhatunk egy bármilyen androidos telefonhoz, esetleg iPadhez valót). Jó kérdés, hogy ezzel a váltással együtt az Apple felhagy-e a sokat kritizált „nem adunk töltőt alapban az új telefonhoz” szokásával, amit az iPhone 12-nél vezettek be, környezetvédelmi okokra hivatkozva, illetve kimondva-kimondatlanul arra, hogy a töltőkábel úgyis fogyóeszköz, mindenkinek van otthon elfekvőben pár.

Az USB-C-re váltással az Apple nemcsak beállna a sorba, és végképp standarddá tenné a csatlakozót a mobilos világban, de egyben gyorsabb töltést és adatátviteli sebességet adna az iPhone-oknak. Az EU már régóta próbálja jogi eszközökkel rákényszeríteni az Apple-t hogy tegye szabványossá az iPhone-ok csatlakozását, de eddig a cég ellenállt, húzta az időt, és kiskapukat keresett az európai szabályozáson.

Az iPhone 14-gyel kapcsolatban egyébként az a legújabb hír, hogy egy icipicit nagyobb lesz, mint a 13-as család készülékei – ami valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy eltűnik az előlapról a jellegzetes kamerasziget-bevágás, és ugyanúgy körül fogja ölelni a kijelző az objektívet, ahogy az utóbbi években más márkáknál megszokottá vált.

telex.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket