Trump szerint ő megmenthette volna Ukrajnát a háborútól

Donald Trump volt amerikai elnök azt állította, hogy az ukrajnai konfliktus nem következett volna be, ha ő marad hivatalában. Trump a Fox Newsnak azt mondta, hogy sikeresen visszatartotta Moszkvát attól, hogy megtámadja Kijevet.

„Nem tette volna meg, ha én lettem volna az elnök. Azután tette, hogy én elmentem” – mondta Trump a Fox műsorvezetőjének, Bret Baiernek Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva a hétfő este sugárzott interjúban.

„Azt gondoltam, hogy talán megteszi. Nézze, beszéltem vele. Azt mondtam: ‘Ha megteszed, pokolian meg fogsz fizetni érte. Katasztrófa lesz belőle. Ne tedd meg'” – mondta Trump. „Egyáltalán nem hitt nekem, kivéve talán 10%-ot. És erre a 10 százalékra volt szüksége” – zárta Trump.

Trump elmondta, hogy „nagyon jó kapcsolatot” ápolt Putyinnal, amikor hivatalban volt, és jól kijött Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Azt állította, hogy Zelenszkij becsületesen cselekedett a 2019 végi „első számú impeachment hoax” során, amikor a demokraták azzal vádolták Trumpot, hogy azzal fenyegette meg Kijevet, hogy nyomozást indít Joe Biden fia, Hunter ellen.

Egy ponton Baier megkérdezte Trumpot, hogy szerinte Ukrajna külön ország-e Oroszországtól. „Külön ország, de egy időben nem volt külön ország, és Putyinnak ez így tetszett” – válaszolta a volt elnök és a 2024-es jelöltség jelenlegi republikánus csúcsjelöltje.

Trump elutasította, hogy a javasolt politikai rendezés részleteiről beszéljen, mondván, hogy ezzel a tényleges tárgyalások útjába állna, és megismételte, hogy „24 órán belül” meg tudja szüntetni a konfliktust.

„Ez az, amit én tettem. Üzletekkel lettem nagyon gazdag. Nagyon gazdag lettem” – mondta. „Nagyon gyorsan megkötöttem egy üzletet. És tudod mit? A halál és a pusztítás véget érne, mert, nézd, Ukrajnát kiirtották”.

A magyar kormány támogatta Trump tézisét, azzal érvelve, hogy a konfliktus nem eszkalálódott volna, ha ő van hivatalban, és csak az ő visszatérése a Fehér Házba hozhat békét.

Egy nemrég adott interjúban Zelenszkij az NBC Newsnak azt mondta, hogy szkeptikus Trump állításával kapcsolatban, és hogy a világon senki sem tudná befejezni a háborút azzal, hogy Putyinnal tárgyal.

„Miért nem tette ezt korábban? Ő volt az elnök, amikor itt a háború zajlott” – mondta az ukrán vezető, utalva azokra az ellenségeskedésekre, amelyek először 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs után törtek ki. Ukrajna azóta orosz „inváziót” emleget.

Legfrissebb hírek

Névtelen terv - 2023-07-27T145237.098

Az Év Madárbarát települése cím elnyerésére hirdet pályázatot az MME

kövess minket