Történelmi egyezményt hoztak létre az ENSZ tagállamai az óceánok védelméről

Az ENSZ tagállamai maratoni, negyvenórás ülés után megállapodtak a nyílt tengerek élővilágának védelmét célzó első nemzetközi biodiverzitási egyezmény szövegéről – közölték a tárgyalócsoportok helyi idő szerint szombat este New Yorkban.

Az MTI beszámolója szerint a tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy a jövőben a világ óceánjainak legalább 30 százaléka védelem alá kerüljön. A megállapodás értelmében eljárásokat kell kidolgozni a gazdasági projektek, expedíciók és egyéb, a tengereken folytatott tevékenységek környezeti összeegyeztethetőségének ellenőrzésére. Az egyezmény célja továbbá, hogy a nyílt tengerek biológiai sokféleségét nemzetközileg kötelező érvényű védelem alá helyezze.

A világ óceánjainak kétharmada nyílt tenger, és ezért nagyrészt a jogi szabályozáson kívül eső terület. A nyílt tengerek védelméről szóló megállapodásról immár tizenöt éve folynak tárgyalások.

Röviddel a szombati New York-i áttörés előtt az óceánokról szóló panamai nemzetközi konferencia résztvevői – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió –  megegyeztek arról, hogy közel húszmilliárd dollárral támogatják a tengerek védelmét. Csak az amerikai kormány 77 projektre mintegy hatmilliárd dollárt ajánlott fel.

Legfrissebb hírek

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

kövess minket

X