Tom Hanks ma már nem játszaná el a meleg ügyvédet

28 évvel ezelőtt Tom Hanks elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat a Philadelphia című filmben nyújtott alakításáért. Az addig leginkább vígjátékokban tündöklő színész egy homoszexuális férfi szerepébe bújt, aki sikeres vállalati ügyvédként dolgozik, ám egy napon AIDS betegséget diagnosztizálnak nála. Amikor a munkaadói számára is nyilvánvalóvá válik a súlyos betegség, koholt vádak alapján elbocsátják. A főszereplő, Andrew Beckett hat évig pereskedik volt cégével és kitartóan küzd a saját igazáért.

A Philadelphia bemutatása idején, 1993-ban a HIV-fertőzésről és az általa okozott AIDS betegségről vajmi keveset tudott a társadalom és ez volt az első igazi stúdiófilm, ami segített a betegséggel kapcsolatos előítéletek és tévhitek feloldásában. Az AIDS 1981 óta sorolható az ismert betegségek közé: az orvosok először az amerikai San Franciscóban figyeltek fel a – főleg homoszexuális férfiak körében terjedő – tünetekre. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO 2012-es éves jelentése szerint az Európai Unióban közel 30 ezer HIV-fertőzés ismert. A betegek mintegy háromnegyede férfi, s a fertőzések kb. 10 százaléka a 15 és 24 év közötti korosztályt érinti. Magyarországon az uniós átlaghoz képest magasabb a HIV-fertőzöttek száma, ám a statisztikába azon külföldiek is beleszámítanak, akik már fertőzötten érkeznek hazánkba, de a betegséget Magyarországon diagnosztizálták. A HIV-vírus nemi úton, vér útján terjedhet, de az anya már a méhen belül, vagy a szülés során is megfertőzheti a gyermekét.

A minap a New York Timesnak adott interjúban Tom Hanks azt mondta, ma már nem vállalná a meleg ügyvéd szerepét.

„Napjainkban egy hetero férfi megtehetné azt, amit én abban a filmben? Nem, és ez teljesen jogos. Ma már nem volna túl hiteles, ha egy heteroszexuális férfi alakítana egy meleg srácot.” A mostanában feltűnően sovány színész arról is beszélt, hogy ma is nagyon aktuális a film témája, de 2022-ben már nem lehetne bemutatni, mert a közösségi média darabokra szedné.

Az interjú apropója egyébként a Forrest Gump sztárjának legújabb filmje, az Elvis volt. A Moulin Rouge-t és A nagy Gatsbyt is jegyző Baz Luhrmann ismét életrajzi filmet készít, most éppen a pop királyáról. Tom Hanks a júniusban megjelenő moziban Elvis Presley menedzserét alakítja. A trailer ígéretes képkockáiban minden megjelenik, amit egy Elvis filmtől várhatunk: sármos főszereplő (Austin Butler), sikító lányok és szokatlan csípőmozgás.

deadline.com

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

Katonai menetoszlopokra kell számítani

Katonai menetoszlopokra kell számítani

kövess minket

X