Szerda óta már nem az Apple a világ legértékesebb cége

A szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco lett a világ legértékesebb vállalata, letaszítva az Apple-t az első helyről – írja a Business Insider.

A trónfosztás közvetlen kiváltó oka az, hogy az Apple árfolyama a szerdai tőzsdei kereskedésben 5,2 százalékot zuhant, miután a technológiai részvények árfolyama általánosan mélyrepülésben volt a tengerentúli piacokon. Ezzel az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra csökkent, míg az Aramco piaci kapitalizációja 9,1 billió szaúd-arábiai riál, ami 2430 milliárd dollárnak felel meg.

A Business Insider cikke megjegyzi: bár a két vállalat értéke és így az egymással szembeni pozíciója a részvényárfolyamok ingadozása miatt ismét változhat – vagyis az Apple visszaszerezheti még az első helyett –, a mostani változás jól jelzi a világgazdaságban tapasztalható általánosabb tendenciákat.

Az egyik ilyen tendencia, hogy az energiapiac fellendülőben van, az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók és bojkottok, valamint más tényezők felhajtották az árakat. Az amerikai kontinensen irányadó West Texas Intermediate és a nemzetközi piacokon irányadó Brent nyersolaj hordónkénti ára egyaránt 40 százalékos emelkedést mutat az elmúlt évhez képest. Ennek köszönhetően az Aramco nettó nyeresége több mint kétszeresére, 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben.

Mindeközben az Apple a legutóbbi eredményközleményében az ellátási lánc korlátaira figyelmeztetett. A befektetők azért is menekülnek a technológiai részvényekből, mert attól tartanak, hogy az emelkedő kamatok visszafogják a jövőbeli bevételeket.

Mindez látszik a tőzsdei teljesítményen is. Az Aramco részvényeinek árfolyama idén eddig mintegy 30 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az Apple-papírok árfolyama körülbelül 20 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben.

telex.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket