Spiegel: Államosítják a Gazprom német leányvállalatát

Államosítják a Gazprom németországi leányvállalatát, amely az ország második legnagyobb gázimportőre – írja a Spiegel. A hír egy nappal azután jött, hogy bejelentették: államosítják a legnagyobb gázimportőrt, az Unipert.

Németország az orosz-ukrán háború kitöréséig leginkább Oroszországból importált földgázt, az oroszok elleni szankciók miatt azonban a Gazprom először csak lecsökkentette a szállított mennyiséget, majd teljesen elzárták az Északi Áramlat 1-et. A német gázszolgáltatóknak így a világpiacról extrém drágán kell földgázt vásárolniuk, miközben azt a korábbi szerződésekben lefektetett áron kell továbbadniuk a fogyasztóknak.

Ez a helyzet brutálisan rossz helyzetbe hozta a német gázimportőröket, a legnagyobb Uniper nyáron már havi több mint egymilliárd euró mínuszt termelt. A német állam ezért közvetlenül beavatkozik a piacon, így:

  • Júliusban először 15 milliárd eurós mentőövet dobtak az Unipernek, majd szeptemberben meg is vásárolták a céget.
  • Most kiderült, hogy a korábban állami gondnokság alá vett Gazprom-leányvállalatot, (ma SEFE a neve, régen Gazprom Germania volt) szintén államosítják.
  • A harmadik legnagyobb importőr, a VNG részben Baden-Württenberg tartomány tulajdonában van, de várhatóan ennek a cégnek a kisebbségi tulajdonrészét is meg fogja venni a német állam.

A baloldali ellenzéki Die Linke párt már korábban is a teljes német energiaszektor államosítását követelte, és ha erről ma még nincs is szó, a német állam elég nagy léptekkel halad ebbe az irányba.

A Gazprom Germaniát még áprilisban helyezték állami gondnokság alá, miután felmerült a gyanú, hogy a cég az orosz vezetéssel együttműködve akadályozni tudná Németország energiaellátását. Szintén állami gondnokság alatt áll a Rosznyeft Deutschland orosz tulajdonú németországi kőolajvállalat, a német sajtóban pedig már augusztusban cikkeztek arról, hogy mindkét céget államosíthatják.

telex.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket