Spiegel: Államosítják a Gazprom német leányvállalatát

Államosítják a Gazprom németországi leányvállalatát, amely az ország második legnagyobb gázimportőre – írja a Spiegel. A hír egy nappal azután jött, hogy bejelentették: államosítják a legnagyobb gázimportőrt, az Unipert.

Németország az orosz-ukrán háború kitöréséig leginkább Oroszországból importált földgázt, az oroszok elleni szankciók miatt azonban a Gazprom először csak lecsökkentette a szállított mennyiséget, majd teljesen elzárták az Északi Áramlat 1-et. A német gázszolgáltatóknak így a világpiacról extrém drágán kell földgázt vásárolniuk, miközben azt a korábbi szerződésekben lefektetett áron kell továbbadniuk a fogyasztóknak.

Ez a helyzet brutálisan rossz helyzetbe hozta a német gázimportőröket, a legnagyobb Uniper nyáron már havi több mint egymilliárd euró mínuszt termelt. A német állam ezért közvetlenül beavatkozik a piacon, így:

  • Júliusban először 15 milliárd eurós mentőövet dobtak az Unipernek, majd szeptemberben meg is vásárolták a céget.
  • Most kiderült, hogy a korábban állami gondnokság alá vett Gazprom-leányvállalatot, (ma SEFE a neve, régen Gazprom Germania volt) szintén államosítják.
  • A harmadik legnagyobb importőr, a VNG részben Baden-Württenberg tartomány tulajdonában van, de várhatóan ennek a cégnek a kisebbségi tulajdonrészét is meg fogja venni a német állam.

A baloldali ellenzéki Die Linke párt már korábban is a teljes német energiaszektor államosítását követelte, és ha erről ma még nincs is szó, a német állam elég nagy léptekkel halad ebbe az irányba.

A Gazprom Germaniát még áprilisban helyezték állami gondnokság alá, miután felmerült a gyanú, hogy a cég az orosz vezetéssel együttműködve akadályozni tudná Németország energiaellátását. Szintén állami gondnokság alatt áll a Rosznyeft Deutschland orosz tulajdonú németországi kőolajvállalat, a német sajtóban pedig már augusztusban cikkeztek arról, hogy mindkét céget államosíthatják.

telex.hu

Legfrissebb hírek

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

kövess minket

X