Picasso szeretője, egy háromlábú víziszörny volt a New York-i aukció sztárja

A modern művészet legnagyobbjai, Monet, Picasso és Cézanne voltak a legkelendőbbek a Sotheby’s által rendezett szokásos, nagy tavaszi aukción.
Az aukciósház kedd esti, modern művészeket felvonultató árverésén mindösszesen 408 millió dollár értékben találtak gazdára olyan festők alkotásai, mint Picasso, Monet, Cézanne, Gauguin, Magritte, Dalí és Renoir.
Az Instagramon élőben közvetített liciten Pablo Picasso Femme nue Couchée című portréja ért a legtöbbet, pontosan 67,5 millió dollárt. Az 1932-ben készült alkotáson Marie-Thérèse Walter látható, aki a spanyol művész szeretője volt hosszú éveken keresztül. Ez volt az első alkalom, hogy kalapács alá került egy Picasso múzsájáról készült portré.

Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke szerint ez a lenyűgöző alkotás is radikálisan eltér a hagyományostól, ugyanakkor egy mélyen lírai óda a művész Marie-Thérèse iránt érzett korlátlan vágyáról; a portré uszonyszerű, végtelenül hajlékony végtagjaival továbbra is elvarázsol, mivel tökéletesen megragadja Picasso múzsáját, mint zsenialitásának kifejeződését. A víziszörnyre hasonlító nőalakon kívül további hat Picasso művet adtak el ezen a napon.

Pablo Picasso: Femme nue couchée

Claude Monet sem panaszkodna, ha tehetné, hiszen a Le Grand Canal et Santa Maria della Salute című tájképe 56,6 millió dollárért kelt el. Ezzel a közel 21 milliárd forintnak megfelelő összeggel ez lett a világ legdrágább, olasz tájról készült festménye. A 73,5×92,5 centiméteres vászonkép utoljára 1997-ben volt kiállítva, valószínűleg most ismét évekre kikerül a nyilvánosság látóteréből.

Claude Monet: Le Grand Canal et Santa Maria della

Úgy tűnik, hogy a modern művészet és az impresszionizmus iránt tartós és erőteljes kereslet mutatkozik, hiszen az 1744-ben alapított aukciósház történetének harmadik legmagasabb bevételét produkálta a keddi esemény. Kifejezetten nagy számban jelentek meg ázsiai gyűjtők a New York-i árverésen, de ez nem számít újdonságnak, hiszen az utóbbi időben, a hasonlóan nagy horderejű aukciókon ez volt a jellemző – derül ki a Sotheby’s beszámolójából.

Czapkó Dorottya

theguardian.com
Fotó: christies.com / sothebys.com

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket