Növekvő szennyezés

Fotó: greendex.hu

Aggasztó adatokat publikált a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja. Egyre csak növekszik a Tisza mikro műanyag- szennyezettsége. A felmérés szerint ezért elsősorban a kozmetikai szerek felelősek, a szennyezés a szennyvízzel kerül a folyóba.

Harmadik éve folyik az a kutatás a Szegedi Tudományegyetemen, amely a Tisza mikro műanyag- szennyezettségét méri. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával zajló projekt részeként a szegedi kutatók elemzik az Európai Űrügynökség Sentinel- 2 nevű műholdjának felvételeit is. A szonda ötnaponta készít nagy felbontású képeket a Tiszáról. A folyó forrásától egészen a titeli torkolatig végzett felmérések rendszeres időközönkénti adatokkal szolgálnak arról, hogy mekkora a Tiszán az úgynevezett lebegtetett hordalék. A megnövekedett szennyezés elsősorban kommunális eredetű: a 0,05 és 5 milliméter közti mikro műanyagok jelentős része kozmetikai szerekből származik, legtöbbjük viszont nagyobb darabok szétmorzsolódása útján kerül a folyóba. „Ilyen hatás például a mosás is, amely során a műszálas ruhákból egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyókba.”- állapítja meg a felmérés. Ez a fajta szennyeződés azonban nem csak a víz felszínén lebeg: a nagyobb darabok az üledékben rakódnak le.

 A kutatók szerint a szennyeződés egyik oka, „…hogy a Felső-Tisza mentén a települések egy részén nem megoldott a szennyvíztisztítás, vagy csak az elmúlt négy-öt évben készült el a tisztító.”

 Nem is gondolnánk, de ruházatunk is komoly szennyeződés- kibocsátó. A műszálas ruhaneműből a mosás során leváló műanyag- részecskéket a szennyvíz sodorja a folyóba. Ezek lebomlási ideje rendkívül hosszú, akár ezer év (!) is lehet. Ez a tíz évszázad már történelmi távlat, hiszen ezer esztendővel ezelőtt még Szent István király uralkodott az akkor igencsak fiatal Magyarországon. 

fotó: greendex.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket