Mfor.hu: Két megyében átlag feletti a háztartások energiafogyasztása

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Pest megye és Komárom-Esztergon megye háztartásainak fogyasztása lóg ki felfelé az országos átlagból. A déli megyék a legkisebb fogyasztók.

A legtöbb megyében az átlagos gáz- és áramfogyasztás a kormány által meghatározott átlagos szint alatt van, ám két olyan megyét is talált az Mfor.hu, ahol már a 2021-es áramfogyasztás is eléri a túlfogyasztásnak titulált kategóriát.

A kormány az energia-veszélyhelyzet keretében hozzányúl az eddigi érinthetetlennek tartott rezsicsökkentéshez, és aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie kell a fogyasztását.

A kormány bemutatta az adatokat is:

  • az átlagfogyasztás évente 2523 kWh az áramnál,
  • a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként.

Központi Statisztikai Hivatal oldalán a havi átlagos gáz- és villamosenergia-felhasználásról szóló, megyei lebontású adatok legfrissebbje 2020-ból származik. Az Mfor.hu megnézte, hogy melyek lehetnek azok a megyék, ahol a háztartások átlagfogyasztása jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik majd – két ilyen megyét is talált: Pest megyét és Komárom-Esztergom megyét. Érdekesség, hogy a számok alapján Somogy, Zala és Csongrád-Csanád fogyasztása a legalacsonyabb, vagyis vélhetően a megyék anyagi helyzete mellett a fekvése is számít, a déli megyékben kevesebb energiára volt szükség.

Ez ráadásul csak a 2020-as adat. Mindez azért lényeges, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentésében az olvasható, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt.

A lakossági villamosenergia-fogyasztás 2020-hoz képest 8,8 százalékkal volt magasabb, 2019-hez viszonyítva pedig 13,3 százalék volt a növekedés.

telex.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket