Még az idén átadják a Szolnoki Várkerületet

Még az idén át kell adni a várkerületet, így szól a támogatási szerződés. A szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztéséről a minap Szalay Ferenc polgármester és Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser tartott előadást a városháza dísztermében.

Mint elhangzott, a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága mintegy 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a projektet. Ennek keretében az egykori szolnoki végvár területét fejlesztik, ahol a régi vár ikonikus pontjai jelennek meg épített és virtuális eszközökkel.

A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben elérhetővé válik a szolnoki vár maradványainak megtekintése, amely kuriózumnak számít majd Szolnokon.

A résztvevők azt is közölték, hogy  egy bonyolult és hosszadalmas projektről van szó, amelyet remélhetőleg ez év december 20-án átadnak, írta a szoljon.hu.

A helyet egyedivé teszi a 125 éve betelepült művésztelep, ami még tovább emeli egyediségét. Megépült az egykori végvár kaputornyára emlékeztető Várkapu látogatóközpont, benne interaktív várkiállítással. A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton „Bástyasétány” elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje a várfalat imitálja és megidézi a 16. századi palánkvár nyugati oldalát. A fejlesztés keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomások készülnek.

A beruházás eddig 1 milliárd 669 millió forintot emésztett fel.

Az eseményen dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kijelentette, egy turisztikai attrakcióhoz elengedhetetlen a humán erőforrás és a szakmai munka. Az épített környezet önmagában nem sokat mond, ehhez több plusz tartalomra lesz szükség.

Forrás: szoljon.hu

Legfrissebb hírek

central-0669137560-2-e1720425956424-1024x577

Döntöttek a keddtől érvényes üzemanyagárakról

kövess minket