Már most az aszályra készül a vízügy

Idén eddig mintegy 11 millió köbméter vizet tartott vissza a KÖTIVIZIG, ez megközelíti a belvízvédekezés során januárban a befogadókba átemelt víz mennyiségét. Az igazgatóságon a vízvisszatartás évek óta magától értetődő, bevett gyakorlat. Már csak azért is, mert nem először néznek szembe az egyre gyakoribb súlyos és rendkívüli aszályok okozta kihívásokkal.

Ezért bevált műszaki beavatkozások, intézkedések sora szolgálja a vízhiányos időszakokat követően a talajvízszint emelését, a csatornákban a medertározást, vagy éppen a holtágak feltöltését.

Ki is használták a téli csapadékos időszakot a működési területükön lévő holtágak, belvízcsatornák és esetenként halastavak, horgásztavak vízpótlására, ezzel is felkészülve a várható aszályos időszakra.

A KÖTIVIZIG és az üzemeltetéssel érintett önkormányzatok az elmúlt hetekben elvégezték a nyári vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak feltöltését.

Így a Szajoli-, a Gyova-Mámai- és a Tiszaugi Holt-Tiszát, a Szászberki- és a Malomzugi Holt-Zagyvát, valamint a Rázsonyi-, a Tehenesi- és a Harangzugi Holt-Köröst sikerült folyóvízzel, illetve belvízzel feltölteni.  A belvíz- és kettős működésű csatornák medréből csak a kárt okozó vízmennyiséget vezették le januárban, a visszatartott belvíz halastavi, horgászati, természetvédelmi hasznosítására is számos lehetőség nyílt.

Erre a halastavi gazdálkodók figyelmét is felhívták. Összesen 40 belvízcsatorna esetében történik jelenleg tározás, 50-90 százalékos mederteltség mellett. Négy halastó (Kisújszállás, Jászkarajenő és Besenyszög térségében), továbbá egy horgásztó (Alattyán) jutott ily módon ingyen vízhez. A Kőrös-érben visszatartott belvízből a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő revitalizált vizes élőhely vízellátása is megoldódott Kocsér térségében. A Hanyi-Tiszasülyi árvízi tározó területén a kialakított tájgazdálkodási célú tározóterekben szintén megvalósult a vízvisszatartás.

A jelenleg levonuló tiszai árhullám apadó ágából, a tiszaroffi árvízi tározó déli műtárgyának nyitásával a levezető vezércsatorna és a hozzá kapcsolódó Gói-tói csatornákban történő vízpótlást tervezik megvalósítani a tározótérben.

Ugyancsak a Tisza apadásával összefüggésben Kiskörén ma megkezdődött a duzzasztás. Az idén 50 éves műtárgy a legtöbb víz visszatartását teszi lehetővé az egész Alföldön, közölte a Kötivizig.

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket