Kötelező sorkatonaság: elmondta a kormány terveit a miniszter

A kormány hatalmas haderőfejlesztésbe kezdett, miközben a honvédelmi miniszter nagy tisztogatást rendezett a honvédség tiszti karában. De visszavezetik-e a sorkatonai szolgálatot?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Parlament honlapján írásban válaszolt arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a kötelező sorkatonai szolgáltatás visszavezetését. A hadseregben épp most, amikor a szomszédban háború dúl, komoly átalakításokat indított a szaktárca: tömegesen küldik el a tiszteket. A miniszter szerint a honvédség vízfejű volt, széles volt a vezetői réteg és az új eszközök miatt amúgy is szükség van a fiatalokra. Ugyanakkor arról is beszélt korábban, hogy az állományban 8-10 ezer pozíciót kellene betölteni. A kérdés adódik: hogyan érné el ezt a kormány?

Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére – amit a 24.hu szúrt ki – Szalay-Bobrovniczky a következőket válaszolta:

  • mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a haza szolgálatát;
  • arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotba hozza  a lehető legrövidebb időn belül;
  • a kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.

A kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetése a háború kitörése óta már felmerült párszor. A miniszter most azért határolódott el ettől megint, mert Harangozó szerint az állomány feltöltése jogi úton is megoldható – ami gyakorlatilag a sorkatonaság visszavezetését jelentené.

forbes.hu / Fotó: hirflow.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket