Kormányinfó

Hosszabb lesz a téli szünet

December 22-től január 8-ig tart majd a téli szünet, ettől megtakarításokat várnak. Ahogy attól is, hogy kötelező szünetet rendelnek majd el az államigazgatásban is, ami “jelentős spórolásra ad majd lehetőséget”.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzatoknak jelentős terheket jelent majd a távhőszolgáltatás, mert tízszeresére, helyenként húszszorosára nőtt a távfűtéshez szükséges gáz ára. Lehet, hogy kormányzati segítségre lesz szükség, ezért felkérték Balla György fideszes képviselőt, hogy kormánybiztosként koordinálja az egyeztetéseket, és biztosítsa, hogy “a következő évet az önkormányzatok túl tudják élni”. Ehhez kiadáscsökkentési terveket várnak az önkormányzatoktól.

Az őszi szünet rovására hosszabbodik meg a téli szünet,

egészítette ki Gulyás Gergely bejelentését Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. “Ha nem lett volna egyértelmű” – tette hozzá. Gulyás egyáltalán nem említette az őszi szünet megrövidítését, így azt hiszem állíthatjuk, hogy nem volt az. A téli szünetet tehát az őszi szünet rovására hosszabbították meg december 22-től január 8-ig.

Gulyás szerint a dollár miatt gyengül a forint

“Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is mindig gyengül az euróval szemben” – vélekedett Gulyás Gergely a forint gyengüléséről az ATV kérdésére. Beavatkozni az árfolyamba a jegybank tud, mondta, majd azt ismételgette, hogy a magyar gazdaság helyzete stabil, ilyen indoka nincs és nem lehet a forint gyengülésének. A költségvetési hiány kérdése szerinte technikai jellegű, azon múlik, hogy a háromszáz milliárd forintért megvásárolt gázt vagyonként elszámolhatjuk-e. “A hiány 4,9 százalék”, vagyis annyi, amennyi a tervezet, mondta.

Elég 15-ig fizetni a rezsiszámlát

Nem lesz késedelmi költség, ha a nyugdíjasok csak tizedike után kapják meg a nyugdíjukat, ezért kerülnének késedelembe, közölte Gulyás az ATV kérdésére.

Nem terveznek négynapos munkahéttel, se távolléti oktatással

A minisztériumokban 18 fok van, mondta Gulyás, amit szerinte bárki tapasztalhat, aki belép az épületbe. Nem tervezik a négynapos munkahét bevezetését, sem a távolléti oktatás bevezetését az egyetemeken, közoktatásban. “Eddig se pazaroltam az energiával, de ha már reggeltől estig erről beszélünk, az embernek eszébe juthat, hogy kapcsolja le a lámpát. Nem vagyok nagyfogyasztó, nemzetgazdasági szinten ez nem fogja befolyásolni a helyzetet” – válaszolta végül az ATV kérdésére, hogy személyesen hogyan spórol. Ugyanerre a kérdésre megtudtuk azt is, hogy Szentkirályi Alexandra se pazarolta eddig se az energiát.

Van, ahol várni kell a hatósági áras tűzifára

A téma az, hogy jelen pillanatban nehéz megrendelni a hatósági áras tűzifát. Gulyás szerint lehet, hogy van, ahol várakozni kell, nem mondták, hogy nem lesz ilyen, de az ígéretük az volt, hogy november végéig mindenki hozzájut majd 10 köbméter hatósági áras tűzifához. Ezt tartani fogják.

Nem hatják meg a kormányt a tanársztrájkok

Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak, akiknek magasabb jövedelem járna, mert ezekben az akciókban csak nagyon kis részük vesz részt” – válaszolta Gulyás Gergely az Index kérdésére, hogy tudnak-e a tanárok olyan sztrájkot szervezni, amire válaszul a kormány beadná a derekát, és megemelné a béreket. Majd arról beszélt, hogy a kormány nagyon szeretné emelni a pedagógusok bérét, de energiaválság, háborús válság és inflációs válság. Ha pedig az EU “méltányos megállapodásra hajlandó lenne”, akkor még több pénzt adnának a tanároknak. “A tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a tanárok meg az országgal” – közölte, majd zárásként példátlannak nevezte az inflációs helyzetet, amivel “kénytelenek szembenézni”.

A Telex a pedagógus-béremelésekről kérdezte Gulyást

A közös uniós álláspontot osztjuk – mondta Gulyás Gergely, azaz Magyarország nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló területein rendezett népszavazások eredményét.

A pedagógusbéremelésekről azt mondta, jövő januárban meglesz a beígért, kisebb emelés, a többi az EU-val folytatott tárgyalásoktól függ.

Gulyás szerint magyar baloldal az, aki mindent megtesz azért, hogy ne állapodjunk meg az EU-val, és így ne legyen pedagógus-béremelés se. A miniszter szerint az EU a tervezett béremelések egyhetedét vagy egynyolcadát fizetné csak ki, ez viszont a magyar kormány számára is jelentős kötelezettséget jelent, nem biztos, hogy ebben a gazdasági helyzetben ilyesmit tudna vállalni.

A karmelita kolostorban is 18 fok lesz, a vasárnapi boltzár visszavezetése spórolási céllal még nem merült fel a kormányban.

Az olasz szuperkupa Magyarországra hozataláról egyelőre nem tárgyalt a kormány, meglepetéssel olvasták az olasz sajtóban erről megjelent híreket.

Gulyás tagadja, hogy közösségi médiát figyelő szoftvert vettek volna

“Álhír” – kommentálta Gulyás Gergely azt az izraeli lapjelentést, mely szerint a magyar kormány a közösségi médiát figyelő és elemző alkalmazást vásárolt volna egy izraeli védelmi ipari cégtől. Az RTL kérdésére pedig nem volt hajlandó kommentálni a Direkt36 értesülését, mely szerint a Pegasus lehallgató szoftvert nem közvetlenül, hanem egy Pintér Sándor belügyminiszterhez közeli céget közbeiktatva szerezték be. “A világ egyetlen állama sem hozza nyilvánosságra, hogy jogszerű körülmények közti lehallgatásra milyen eszközöket használ” – mondta.

Egyelőre nincs a kormánynak B terve arra az esetre, ha nem jön az EU-s pénz

Gulyás szerint azért, mert az rosszhiszeműség lenne a kormány részéről. Mint mondta, az Európai Bizottság megfogalmazta azokat a pontokat, amelyekben változásokat akart elérni. Ebben volt, amely Gulyás szerint kicsit nevetséges, ez a vagyonnyilatkozat szerinte, volt, amely a kormány szerint is indokolt és meglépte volna enélkül is (egyajánlatos közbeszerzések csökkentése) és vannak, amelyeknek nincs nagy jelentősége, de teljesítettük. Most arra várnak, hogy a kérések teljesítése után megszülessen a megegyezés és jöjjön a pénz.

A kormány nem ismeri el az ukrajnai orosz “népszavazások” eredményét

“A közös uniós álláspontot osztja” az Ukrajna keleti megyéiben rendezett, kamu népszavazásnak is alig nevezhető izével kapcsolatban a magyar kormány, felelte a Telex kérdésére Gulyás Gergely, majd az ismétlő kérdésre végül kimondta, hogy nem ismerik el azok eredményét.

A közvilágítás biztosítása önkormányzati feladat

Vannak önkormányzati feladatok, a közvilágtás, az ilyen – mondta a miniszter arról, előfordulhat-e, hogy sötétbe borul a főváros. Gulyás szerint a budapesti a leggazdagabb önkormányzat, igaz, a fővárosnak van a legtöbb közfeladata is.

Lesz idén is nyugdíjprémium

Nyugdíjprémiumot kapnak idén is a nyugdíjasok Gulyás szerint, erről már a kormányfő is beszélt korábban. Valószínűleg novemberben postázzák majd.

Legfrissebb hírek

Biden: “kész vagyok Putyin úrral beszéni”

Biden: “kész vagyok Putyin úrral beszéni”

kövess minket

X