Kormányinfó

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismerteti a friss kormányzati döntéseket.

Csak védelmi céllal mennek ki magyar katonák a keleti határra

„Sajnos továbbra is a legfontosabb téma a háború” – kezdte Gulyás Gergely miniszter a kormányinfót. Gulyás szerint a kormány fenntartja az álláspontját: tűzszünet és béketárgyalás kell, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de abban igen, hogy a NATO-tagállamok fel legyenek fegyverkezve, és csak védelmi céllal mennek ki a keleti határra a magyar katonák, a háborúban nem vesznek részt, mondta.

Közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak a tagállamok

Közös uniós lőszerbeszerzésről vannak most tárgyalások, hétéves időszakra szólna ez, Gulyás szerint nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amik ezekből a háborúba is küldenek, de Magyarország ezt nem fogja megtenni.

Jövő héten pedig az Országgyűlés is tárgyalja a Fidesz által megfogalmazott békepárti határozatot, meg is kért Gulyás minden politikust, támogassa ezt, mondta.

Nyáron ugrásszerűen csökkenni fog az infláció

A kormány fenntartja az infláció mérséklését és elviselhetőségét célzó intézkedéseket – mondta Gulyás Gergely a köztévé kérdésére. A miniszter szerint az elmúlt hetekben lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét. A kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz.

Tőlünk már áprilisban is jöhet az uniós pénz

Gulyás szerint már semmilyen jogi alapja nincs, hogy az uniós pénzek csússzanak, a miniszter szerint inkább az a kérdés, a Bizottság megvizsgál-e olyan nézőpontokat, „amik kívül állnak a jogon”. „Tőlünk már áprilisban is jöhet a pénz, mindent megtettünk”, de Gulyás szerint a Bizottság nem viselkedik jogszerűen.

Jó színvonalon működik az új ügyeleti ellátás

Az önkéntes csatlakozás lehetőségét az általunk benyújtott és elfogadott törvényjavaslat biztosítja. „Tiszteletben tartjuk az orvosok döntését” – kommentálta Gulyás Gergely, hogy már 22 ezer orvos jelezte, a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni.

A miniszter szerint az újonnan bevezetett – az Országos Mentőszolgálat által irányított – ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik. Minden megyében annyi orvosnak kell aláírnia az új szerződést, hogy biztosított legyen az ügyeleti ellátás gyors és jó színvonalú működése. Ez minden megyében – ahol már elindult az új rendszer – megtörtént, ebben nem lát problémát Gulyás.

Már csak a Bizottság válaszára vár az igazságügyi reform

Az igazságügyi reform miatt blokkolják az uniós forrásokat. Varga Judit már megállapodott a Bizottság tagjaival a törvényjavaslatról, a kormány kiküldte a törvénytervezetet, de az Európai Bizottság még nem küldte vissza. Spekulációkra ad okot Gulyás szerint, hogy miért kell azok után tíz napot várni, hogy Varga Judit minden elemét végigtárgyalta a Bizottság tagjaival, és már csak egy visszajelzés kell.

A kormány nem látja okát annak, hogy változtassanak a gyermekvédelminek nevezett törvényen.

Vagy kapunk orosz gázt, vagy leáll a magyar gazdaság

A kormány szívesen változtatna az ukrajnai kapcsolatokon, ha az ukránok módosítanák az oktatási törvényüket – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint minden európai értéket sárba tipró, a magyar nyelvhasználatot szűkítő intézkedéseket tartalmaz a törvény, amellyel szemben a magyar kormány minden létező diplomáciai lépést megtett.

A magyar kormány csak akkor támogatná Ukrajna uniós tagságát, ha biztosítják a kárpátaljai magyarság nyelvhasználatát. Gulyás szerint a nagyhatalmaknak nem érdekesek az emberi jogok, ha valós jogsérelemről van szó, mint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználata.

Vagy kapunk orosz gázt, vagy leáll a magyar gazdaság – válaszolta egy következő kérdésre a miniszter. Szerinte jelenleg nem lehet teljes mértékben kiváltani az orosz gázt.

Még nincs megállapodás az Erasmus-ügyben

A kormány folyamatosan dönt a kárpátaljai magyarság támogatásáról. Legutóbb egy 500 millió értékű csomagot fogadtak el, amelyből egyházi intézményeket, oktatási intézményeket, civil szervezeteket támogatnak.

Eredmény az lesz, ha az Európai Bizottság visszaállítja azt a helyzetet, hogy júniustól is pályázhatnak a magyar hallgatók Erasmus-ösztöndíjra. Még nincs megállapodás – mondta Gulyás az Erasmus-ügyről.

Gulyás: Jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek

Jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek – csak ezt akarta érzékeltetni ironikusan a miniszter, amikor arról beszélt, hogy gazdasági értékében jobb lenne egy nagy amerikai telekommunikációs cégben 25 százalékos részesedést szerezni, mint a Yettelben. Gulyás rögtön hozzátette, hogy nincs olyan terve a kormánynak, hogy amerikai telekommunikációs szektorban is bevásároljon.

A kormány 2010 óta világosan megfogalmazta Gulyás szerint, hogy több stratégiai ágazatban is szeretnének többségi magyar tulajdonrészt. A telekommunikációs szektor mindig is stratégiai ágazat volt – mondta, és szerinte nagyot léptek ebben előre.

Nem tartóztatnák le Magyarországon Putyint

Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon – mondta Gulyás Gergely. Ez nem véletlenül nem történt meg – tette hozzá –, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény, mint azt már Áder János is többször jelezte.

A kormány nem formált álláspontot Putyin elfogatóparancsáról, de Gulyás szerint a döntés nem szerencsés, mert nem a béke irányába megy.

Orbán akkor megy Ukrajnába, ha rendezni tudják a kárpátaljai kisebbségek helyzetét

Mikor megy Orbán Ukrajnába? – kérdezték Gulyást, aki úgy felelt: „Ha a találkozónak értelme van, és kézzelfogható eredmények lesznek például a kárpátaljai kisebbségek helyzetében”.

https://telex.hu/belfold/2023/03/23/kormanyinfo-gulyas-gergely-dontesek-inflacio-europai-unio

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket