Jedik, rohamosztagosok és cikázó acélgolyók a PC World júniusi ajándék játékában

Noha a flipperek gyökerei egészen a 18. századig nyúlnak vissza, az első olyan szerkezet, amely mozgatható karokat kapott, az 1947-ben debütált Humpty Dumpty volt a Gottlieb vállalattól. Harry Mabs találmányának köszönhetően sokkal hosszabb ideig játékban lehetett tartani a golyót, ami persze igényelt némi ügyességet is, de pont ez tette minden korábbinál népszerűbbé a játéktermeket viharos sebességgel meghódító elektromechanikus játékgépeket. Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján aztán berobbantak a videojátékok, a Space Invaders, az Asteroids, a Pac-Man és a Galaga sikeresen a háttérbe szorították a flippereket, ám nem szívták el előlük teljesen a levegőt, különben aligha tehetnénk most tanúi reneszánszuknak.

Túlélésüket annak is köszönhették, hogy a videojáték-fejlesztők hamar felismerték az új médium, valamint a csilingelő, villogó asztalokon ide-oda pattogó acélgolyók kompatibilitását. A legkorábbi próbálkozások még egyetlen megbonthatatlan egységként kezelték a hardvert és a szoftvert, értsd: az égadta világon semmi más nem futott a Chicago Coin TV Pingame-jén (1973), az Atari Pin Pongján (1974), vagy a Namco Gee Bee-jén (1978). A következő szintlépésre 1980-ban került sor, amikor megjelent Atari 2600-ra a Video Pinball, egy évvel később pedig Apple II-re a Raster Blaster.

Az azóta eltelt négy évtizedben a cikázó fémgolyók minden létező platformra eljutottak a PC-től a konzolokon át a mobiltelefonokig, a 2D-s megjelenítést idővel felváltotta a 3D-s, sőt már a virtuális valóság territóriuma sem ismeretlen a flipperek előtt. Akárcsak a többi műfaj, ez is kitermelte a maga klasszikusait, olyan emlékezetes darabokat, mint a Devil’s Crush, a Revenge of the ‘Gator, a Pinball Dreams, az Odama, vagy épp a Sonic Spinball. És persze semmiképp sem feledkezhetünk meg a Microsoft operációs rendszereinek (a Windows 95-től a Windows XP-ig) szériatartozékáról, a 3D Pinball – Space Cadetről. Jómagam megszámlálhatatlanul sok órát pakoltam bele, többet, mint a Pasziánszba és az Aknakeresőbe együtt, vagyis többet, mint amennyit valaha is be mernék vallani.

A golyók ura

A kétezres évek végén a budapesti Zen Studios ült fel a flipperjátékok trónjára az epizódról epizódra látványosan javuló Pinball FX sorozatának hála, amelynek jelenlegi csúcspontja, a Pinball FX3 igencsak magasra helyezte a lécet a már javában készülő utód, a korai hozzáférésben elérhető, új generációs Pinball FX előtt. Az imént említett, ingyenesen telepíthető harmadik részt kell felraknotok a gépetekre ahhoz, hogy utána kiélvezhessétek a Star Wars Pinball tartalmi csomagot.

Maga a Pinball FX3 tulajdonképpen egy keret, amely nem kevesebb, mint 100, gondosan kidolgozott flipperasztalt foglal magába, ám ezek közül csupán kettőn hajszolhatjuk a dicsőséget a ponttáblán, az összes többit DLC formájában vásárolhatjuk meg. De hogy még véletlenül se vegyünk zsákbamacskát, a Zen Studios gondoskodott róla, hogy mindet kipróbálhassuk a fizetős asztalok közül, és míg a tesztkörök időtartamát 90 másodpercben limitálta, az alkalmak számát egyáltalán nem korlátozta.

Az ingyenes asztalok egyike a Williams vállalat legendás 1992-es Fish Tales-ének digitális mása, amely a legapróbb részletekig megegyezik az eredetivel, leszámítva a szépen animált horgászt. A másik pedig a Zen fejlesztőinek fejéből kipattant, misztikus hangulatú Sorcerer’s Lair. Utóbbi kialakításánál fogva tökéletesen alkalmas arra, hogy a golyóbűvöléssel csak most ismerkedő laikusok rutint szerezzenek. Pláne akkor, ha nem mindjárt az online megmérettetéseket takaró Matchup játékmódnak esnek neki, hanem inkább a 60 perces gyakorlást választják.

Űrgolyók

A tőlünk ajándékba kapott, 10 euró értékű Star Wars Pinball tartalmi csomag három asztalt old fel. A Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back nemcsak felvonultatja a klasszikus trilógia közbülső epizódjának főbb karaktereit (Luke Skywalkert, Han Solót, Chewbaccát, Leia hercegnőt, Lando Calrissiant, R2-D2-t, C-3PO-t, na meg persze Palpatine császárt és Darth Vadert), hanem a történet legfontosabb állomásain is végigkíséri a játékost, amennyiben ügyesen terelgeti a fizika törvényeinek engedelmeskedő acélgolyót.

A klónok háborúja animációs sorozatból táplálkozó The Clone Wars a Sith orgyilkosok elől menekülő ifjú Anakin Skywalker és Ahsoka Tano küzdelmeit eleveníti fel. A két karakter most aktuálisabb, mint valaha, hiszen Ahsoka nemrég felbukkant a Disney+-ra készült A Mandalóri második évadában, sőt hamarosan a saját sorozatának lesz a főszereplője, míg Anakin immáron Darth Vaderként kísérti Obi-Wan Kenobi gondolatait a Jedi mesterről szóló sorozatban.

Boba Fettnek szentelte a Zen Studios a harmadik asztalt, a hírhedt fejvadász – aki nem mellesleg ugyancsak A Mandalóri második szezonjában tért vissza, majd kapott saját sorozatot – Darth Vader és Jabba, a Hutt megbízásait teljesíti a Star Wars licencet maximálisan kiaknázó külsőségek közepette. Tehát a vizuális elemektől a hangeffekteken át a zenékig minden olyan, ahogy a rajongók elvárnák.

Nincs szükség asztrodroidra

Mivel a Pinball FX3 2017-ben jelent meg, operációs rendszerek és hardverek tekintetében támasztott elvárásai az öt évvel ezelőtti sztenderdeket tükrözik. Magyarán nem szeppen meg akkor sem, ha még mindig Windows 7 van a gépünkön (Szeretünk veszélyesen élni, ugye?), processzorból beéri egy 1,6 GHz-es Dual Core megoldással, amihez 4 GB RAM dukál, meg egy Nvidia GTS 450-es. Ami pedig a tárhelyet illeti, nem árt legalább 8 GB-ot szabadon hagyni neki.

A Pinball FX3 – Star Wars Pinball ajándékba jár a június 3-án megjelenő 2022/06-os PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja.

pcworld.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket