Itt a téli álom ideje…

Fotó: szevi.hu

A keleti sünök téli álmának az ideje akkor jön el, amikor a hőmérséklet nappal és éjszaka is tartósan 15 Celsius fok alá süllyed. Előtte azonban még sok olyan dolguk akad ezeknek az aprócska jószágoknak, amelyekben mi is a segítségükre siethetünk, akár nagyvárosban, akár a természethez közel, vidéken élünk! 

Éjszakai életmódot folytat. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben fordul elő, de mindenekelőtt cserjésekben, települések környékén él, sőt, még belvárosi parkokban is. Szívesen elfogadja a szabadba kirakott ételt is. Az utakon található sok elütött sün szomorú jele annak, hogy előszeretettel telepszik meg falvak és kisvárosok szélén is, hiszen ott nemcsak táplálékot talál, de egy komposztkupacon vagy hasonló búvóhelyen át is tud telelni, mivel téli álmot alszik. A keleti sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas.

A téli álom lényegében egy tökélyre fejlesztett túlélési stratégia, melynek segítségével sikeres lehet az áttelelés. A hibernáció állapotában az állatok testhőmérséklete akár 0-5 Celsius fokra is lecsökkenhet, anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Többek között ezzel a technikával biztosítják, hogy az ősszel felhalmozott zsírraktáruk kitartson a következő 5-6 hónap során. A hosszú álom időszaka előtt a sünök legfontosabb teendője, hogy elegendő táplálékot vegyenek magukhoz ahhoz, hogy gond nélkül átvészeljék az ínséges időszakot. Ebben segíthetjük is őket akár nagyvárosokban, akár vidéken élünk. a következők betartásával nem csak a sünök kedvében járhatunk, de figyelhetünk a biztonságukra is!

Az állat ébredés után rengeteget eszik és iszik, próbálja bepótolni súlyveszteségét. Kilométereken keresztül vándorol, hogy olyan helyet keressen, ahol bőséges táplálékot talál. Territóriumot ennél fogva nemigen tart, bár korábban ennek ellenkezőjét feltételezték. 

Ne égessünk avart!
Ha az udvarunk végében már gondosan összegereblyéztük a fák lehullott leveleit, akkor azt már semmiképpen ne bolygassuk, pláne ne égessük el! Nagy eséllyel azt a kupacot már kibérelte egy sün magának, hogy ott töltse el a következő hónapokat, mély álomba merülve. Az avarégetés ilyenkor már azért is veszélyes, mert a bevackolt sün nem tud időben kimenekülni a lángok közül, helyette az egyetlen védekezési stratégiáját veti be, összegömbölyödik, és így bennég az avartűzben.

Etetés
Az őszi készülődés során a megfelelő, zsírban, vitaminban és kalóriában gazdag táplálék elfogyasztása nélkülözhetetlen a sünök számára. Bár alapvetően rovarevők, fő táplálékuk mégis a földigiliszta, a csiga, gyakran esznek sáskát, de nem ritka az sem, hogy a madarak tojásait vagy kisebb gyíkokat, esetleg lehullott gyümölcsöket falatoznak. Ha kedveskedni szeretnénk a kertünkben élő sünöknek és segítenénk nekik a hízásban – egy-egy felnőtt példány akár a 1,5 kg-ot is elérheti –, akkor ilyenkor ősszel bátran tegyünk ki nekik nedves kutya- vagy macskatápot, lisztkukaclárvákat, tojást, halat, túrót és sajtot. A sün laktózérzékeny, ezért tejet semmiképpen ne adjunk neki.

Építsünk búvóhelyet!
A sünök természetes és kedvenc búvóhelyei közé tartoznak a száraz levelekből, ágakból és gallyakból álló puha, meleg vackok. Az őszi készülődés közben az ilyen tulajdonságokkal rendelkező helyeket szemelik ki, s az adott helyen idővel sünfészket is készítenek maguknak. Süngarázst vagy süntanyát mi is könnyen telepíthetünk számukra a kertünkbe. Az egyik lehetőség, hogy a lakot egy boltban megvásároljuk, de barkácsolhatunk magunk is, akár a gyerekekkel közösen. 

  • A keleti sün védett állat, eszmei értéke 25 ezer Ft!
  • Tartsuk szem előtt azt is, hogy a sünök magányos állatok, ezért, ha egyedül kószáló példányt látunk, ne aggódjunk miatta, inkább hagyjuk menni a dolgára.

Erdős Attila

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket