Interjú a szolnoki Free Birds zenekarral

Aszolnoki Free Birds zenekar 2020-ban alakult, de csak idén lett teljes. A csapat tagjai Szarvas Andrea (ének, vokál, billentyű), Czene Dávid (ütős hangszerek), Füvessy Eszter (ének) és Koroknai Levente (gitár).

Hogyan találtatok egymásra?

Andi: Nagyon régóta írok zenéket és először Dávidnak beszéltem arról, hogy szeretnék egy saját zenekart. Nagyon jó ötletei voltak, támogatott az elképzeléseimben, ezért elkezdtünk tagokat toborozni. Így csatlakozott hozzánk Levente és Eszter.

Korábban is zenéltetek valamilyen formában?

Andi: Igen, mindannyian megjártunk már néhány szolnoki zenekart. Én a Red Eyes és a Sky Riders formációkkal zenéltem együtt. Jelenleg a Szimpátia zenekarnak is tagja vagyok.

Dávid: Bloom Is Off The Rose, Over My Dawn egy turné erejéig, Dreamcatchers és Let The Cigar Die. Aktuális zenekaraim a Free Birds mellett a Rongyszőnyeg és a My Mother Knows.

Eszter: Én tősgyökeres budapesti vagyok, próbálkoztam pár fővárosi csapattal.

Levente: Prestige, Vissza, Erka, Ether Project, Verebes György és barátai, Új Gordius. Jelenleg pedig a White Hearts zenekarban is játszom.

Hogyan határoznátok meg a Free Birds stílusát?

Dávid: Sokféle stílus ötvöződik a zenénkben, és épp ettől lesz egyedi. Az altertől a popon és az indien keresztül a rockig, minden megtalálható benne.

Levente: Sőt, mint utóbb kiderült szeretjük a reggae-t is. Mivel Andi a dalszerző, ezért adott egy rendkívül dallamos alap, amit mindannyian a saját ízlésünk szerint formálunk.

Andi: Nehéz lenne műfajilag besorolni, szerintem különleges a hangzásvilágunk és ez annak köszönhető, hogy mindannyian beletesszük a saját személyiségünket. A Levente által említett dallamosság talán annak köszönhető, hogy eredetileg filmzenékkel kezdtem a zeneszerzést.

Magyar és angol nyelvű dalszövegeitek is vannak. Mitől függ, hogy melyik nyelvhez nyúltok?

Andi: Habár jóval sokszínűbb nyelv a magyar, de mégis vannak olyan mélyebb témák, amiket leginkább angol nyelven tudok kifejezni. A szövegek változatosak; általános emberi érzésekről szólnak, vagy éppen az idő múlásáról.

Sok szolnoki zenekarban felbukkantatok, szerintetek mi az oka annak, hogy Szolnok határait kevés zenekar tudja átlépni?

Dávid: Elsősorban az, hogy kevés olyan hely van, ahol színpadra léphetnének a zenekarok. A Váróterem Sörözőn -ami már megszűnt-  és a Tisza Mozin kívül nincs lehetősége egy magunkfajta bandának. A két éve elhunyt Furcsa József nagy lelkesedéssel és sikerrel fogta össze a helyi zenei közösséget. A most visszatérő Szolnoki Dal Napja egy kis reménysugár lehet.

Levente: Ne feledkezzünk meg László Béláról sem, az általa szervezett Emlékkoncert egy remek fellépési lehetőség évente egyszer. Önmagában ahhoz is szerencse kell, hogy a hasonló kaliberű és egy irányba haladó zenészek egymásra találjanak. Hiába keresnek gitárost nagyszerű metal zenekarok, ha én nem tudom magam elképzelni abban a zenei közegben.

Sokan említik a fellépés hiányát, mint a kitörés akadályát. Mennyiben volna más a helyzet, ha rendszeresen koncertezhetne egy feltörekvő csapat?

Eszter: Egy-egy koncert olyan sikerélményt ad, ami továbblendíti és összekovácsolja a csapatot. Ha nincs erre lehetőség, akkor az összetűzések, vagy akár az anyagi nehézségek szétzilálják a lelkesedést és a közösséget.

Mi a Free Birds zenekar célja az idei évre?

Andi: Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a zenénk, ezzel egyidejűleg pedig jöhetnek a koncertek. Szeretnénk elkészíteni az első videóklipünket, rengeteg ötletünk van, de pontos dátumot még nem tűztünk ki.

Mit ad nektek a zene, miért érdemes csinálni?

Andi: A zene egy kapcsolódási pont, összehozza az embereket. Nekem szívmelengető, amikor egy esti koncerten a közönség telefonnal, öngyújtóval, gyertyával egy emberként hullámzik. És ezt „csak” egy zene váltja ki.

Eszter: Mióta eszemet tudom, a zene segít megküzdeni a mindennapok problémáival.

Levente: Kikapcsol gyerekkorom óta.

Dávid: Minden zenekar és minden dal egy kihívás. Imádok más emberekkel együtt zenélni és segít, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

Katonai menetoszlopokra kell számítani

Katonai menetoszlopokra kell számítani

kövess minket

X