Hivatalos: Elfogadták a gázspórolási tervet, csak a magyarok szavaztak ellene

Az Európai Bizottság a múlt héten javasolta azt, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest.

Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére, írja a Welt.

A miniszterek rendkívüli keddi brüsszeli találkozóján összejött a lépéshez szükséges többség. Az is kiderült azonban, hogy több tagállam is kivételeket kaphat.

A múlt héten meglebegtetett elképzelés célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat. Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és„csak Magyarország ellenezte azt”.

„Az orosz gázt nem importáló tagállamok is szolidaritást vállaltak, és egyetértettek a gázfogyasztás csökkentésével. Ilyesmi még soha nem fordult elő” – írta Twitterén a zöldpárti német politikus.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest. A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket