Hétszázmilliós adócsalás miatt emeltek vádat tizenegy ember ellen Pécsen

Fiktív cégláncolat létrehozása és több mint hétszázmillió forintos adócsalás ügyében emelt vádat a Baranya Vármegyei Főügyészség.

 A főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: egy pécsi cég két vezetője ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, míg a beszámlázó cégek vezetői ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat.
   
 A gépalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó pécsi cég alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős áfafizetési kötelezettsége keletkezett.
    
A cég két vezetője 2014-ben vegyiáru-kereskedelemmel bővítette a vállalkozás tevékenységi körét, és fiktív cégláncolatot hozott létre, hogy az így beszerzett fiktív költségszámlákkal csökkentse a társaság adófizetési kötelezettségét.
    
A vállalkozás – papíron – a vegyiárut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be, és külföldi, az Európai Unióban székhellyel rendelkező partnereknek értékesítette. A cégnek a valóságban gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentéséért. Négy cég állított ki fiktív számlákat a társaságnak 2014 és 2017 között, ezek segítségével a két cégvezető összesen 703 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek – olvasható a vádhatóság közleményében.

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket