Hatalmas pusztítást és halálos áldozatokat hozott az Ian hurrikán Floridába

Dél-Karolina partjai felé halad az Ian hurrikán az Egyesült Államokban, miután csütörtökön látványos pusztítást okozott Floridában, ahol legalább tízen meghaltak.

A 12 órán át tomboló szélvihar komplett házakat emelt fel és szaggatott darabjaira, autókat, hajókat tépett szét. Az utcákat özönvíz lepte el, fák dőltek az utakra, a hidak is járhatatlanná váltak. Az áradás miatt sokan otthonaikban rekedtek.

Számos helyen szünetelt az áram- és a mobilszolgáltatás is, ezért sokan képtelenek voltak segítséget hívni. Továbbra is 2,2 millió embert érint a probléma.

A Sanibel-szigetet Floridával összekötő út a tengerbe süllyedt, így az ott élő több mint 6000 ember nem tud elmenekülni otthonról. Biden elnök szerint ez lehet a leghalálosab hurrikán Florida történetében. Ron DeSantis kormányzó szerint Fort Myers térségében „szinte leírhatatlan” a pusztítás.

A figyelmeztetés hírére sokan menekülni kezdtek Dél-Karolinából, különösen a partmenti Charlestonból, hogy magassabb fekvésű tájakon keressenek menedéket. A kirakatokat homokzsákokkal próbálják védeni. Csütörtök éjjeli mérések szerint az Ian 140 kilométer per órás széllel közelít.

Az Ian először Puerto Ricóban és Kubában csapott le, szintén áramkimaradást okozva, ami azóta is százezreket érint. Biden azt üzente Puerto Ricónak: Amerika nem feledkezik meg róluk, és segíteni fog az újjáépítésben. (BBCAP)

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket