Hatalmas a drágulás az élelmiszerpiacon

A tavalyi év júniusától számítva majdnem 34 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, olvasható
az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági (FAO) oldalán. A 33.9 százalékpontos drágulás
mára egy globális trend lett.
Több olyan gazdasági mutató is romlott a világban, amelynek köze van a növekvő
élelmiszerárakhoz és ezek nem csak a Covid-19 járványnak köszönhetőek. A növekedő árak
jelentős részben a klímaváltozás eredményei is. A rossz időjárási körülmények kevesebb árut
eredményeznek, amire az igény nem változik, így az adott termék ára növekszik.
A világban a járványhelyzet miatt bekövetkező válsághelyzetnek hatása van az inflációra, ami
közvetlenül mozgatja az élelmiszerárakat is, azonban az utóbbinak az ára ennél sokkal nagyobb
mértékben nőtt. A növekedését befolyásolja az üzemanyag drágulása és a takarmányárak is,
melyeknek főként a hús árának befolyásolásában van szerepük. Az árak várhatóan továbbra is
növekedni fognak és rosszabb esetben akár 2022 -ben is folytatódhatnak. A globális áraknak
általában pár hónapra van szüksége arra, hogy elérjék a magyar piacot is.
A magyar emberek számára különösen nehéz lehet ez a növekedés, hiszen a KSH elemzése
szerint Magyarországon az emberek a fizetésüknek a 26,4 százalékát költik élelmiszerre, amely
több mint 10 százalékkal meghaladja az Uniós átlagot. A drágulás következményeként
nehezebb sorsú családoknak más termékekről kell lemondaniuk az élelmiszerekért cserében.
Nehéz megjósolni, hogy mikor lesz vége a drágulásnak, illetve hogy milyen következményei
lesznek, de az biztos, hogy a szegényebb régiók, családok járnak majd legrosszabbul.

Forrás: Agrárszektor

Bereczki Boldizsár

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket