A Facebook üzenetküldője több olyan megoldással is bővült, ami az adatainkkal való visszaélés lehetőségét csökkenti. Ezek egyike a képernyőképek készítéséhez kapcsolódik.
Minden messengeres felhasználónál, így a magyaroknál is élesítette a végpontok közti titkosítás funkcióját a Meta. A fejlesztés nagyobb fokú adatvédelmi lehetőséget rejt, miközben a csevegés mikéntje gyakorlatilag semmit nem változik. A végpontok közti titkosítást pár éve kezdte el bevezetni Mark Zuckerberg cégbirodalma. Ahhoz azonban, hogy mindenki használhassa, a fejlesztési folyamat kicsit elnyúlt, így a lehetőség csak most, 2022 január végén érkezett meg a felület összes, regisztrált felhasználójához.
Az egyelőre csak mobilon használható funkció kétféleképpen kapcsolható be: a már létező beszélgetésekbe belépve, az ujjunkat a képernyőn felfelé húzva aktiválható az ún. vanish mode, amikor a beírt üzenetek eltűnnek, miután mindkét fél elolvasta őket és becsukta a chatablakot.
Ha aktiváljuk ezt a funkciót, még arról is értesítést kapunk, ha valaki képernyőmentést készít a beszélgetésről. Fontos ugyanakkor, hogy a beszélgetős másik szereplője csak akkor kap értesítést az ilyen módban küldött üzenetekről, ha mobilon használja a Messengert. Ha olyan ismerősnek írunk, aki csak böngészőben messengerezik, ő nem fogja látni a titkosított chat beszélgetést.
A titkosított beszélgetés indításának másik módja, ha mobilon megnyitott Messenger alkalmazás jobb felső sarkában rányomunk a tollal jelzett üzenetírás ikonra, majd a felugró menüben szintén a jobb felső sarokban bekapcsoljuk a kis lakat ikont. Ha ez megvan, már csak ki kell választani, hogy kinek szeretnénk titkosított üzeneteket küldeni, és a chatben azt is beállíthatjuk, hogy mennyi idő után tűnjenek el a bevitt szövegek, miután mindkét fél elolvasta őket.
A fejlesztés nagy előnye, hogy szinte semmiben nem tér el a rendes chattől: ugyanúgy lehet használni gifeket, matricákat és reakciógombokat is, sőt, a válaszlehetőség is adott.
24.hu




