Elhunyt Tina Turner

Hosszan tartó betegség után 83 éves korában elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő – jelentette be a szóvivője.

„A világ egy zenei legendát és egy példaképet veszített el vele” – olvasható a haláláról szóló közleményben.

BBC szerint az énekesnő az utóbbi években számos betegséggel – daganatos megbetegedéssel, veseelégtelenséggel és egy sztrók utóhatásaival – küzdött.

Tina Turner 1939-ben született Tennessee államban Anna Mae Bullock néven. A hatvanas években, férje, Ike Turner oldalán vált ismertté olyan dalokkal, mint a Proud Mary és a River Deep, Mountain High. A bántalmazó kapcsolatból 1978-ban lépett ki és rendkívül sikeres szólókarrierbe kezdett.

A boldogságot később Erwin Bac német zeneipari szakember mellett találta meg, akivel a nyolcvanas évek közepén kerültek közel egymáshoz. 2013-ban házasodtak össze. A pár Svájcban telepedett le, Turner svájci állampolgárságot is kapott. Miután fény derült a vesebetegségére, a férje neki adta az egyik veséjét.

Turner tragédiája, hogy két fiát is túlélte: Craig 2018-ban öngyilkosságot követett el, Ronnie tavaly hunyt el.

A rock’n’roll királynőjének is nevezett művész nyolc Grammy-díjat nyert, 2021-ben pedig szólóelőadóként is bekerült a Rock ’n’ Roll Hírességek Csarnokába, amelynek férje oldalán már 1991 óta tagja volt.

Turner a világ egyik legsikeresebb rockénekesnője volt, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szólóénekes a történelemben. 2005-ben George W. Bush akkori amerikai elnök Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban.

Nyolcévnyi pihenés után az énekesnő 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tourra rengeteg jegyet adtak el, ez volt a 2008–2009-es év egyik legsikeresebb turnéja.

A zenei életben való sikere filmszerepeket is hozott neki, kezdve az 1975-ös Tommy című filmmel. Később Entity nagynéniként Mel Gibson partnereként tűnt fel a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal sláger lett, de szerepelt Az utolsó akcióhősben is, valamint ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. 

Legfrissebb hírek

central-0791016818-e1714968583455-1024x577

Zivatarokra figyelmeztetnek négy vármegyében

kövess minket