Ejtik a Forma–1-ből Mick Schumachert 2023-ra

Az utolsó kirakósdarab is helyére került a 2023-as szezonra a Forma–1-ben a Haas csapat csütörtöki bejelentésével:

kiderült, hogy nem hosszabbítanak Mick Schumacherrel, a helyére Nico Hülkenberget szerződtetik a Brazil Nagydíj időmérőjén nagyot alkotó Kevin Magnussen mellé.

A 23 éves Mick Schumacher – aki a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia – az F1 előszobájának tekinthető Forma–2 megnyerése után 2021-ben debütált az F1-ben, ahol eddigi két szezonja alatt összesen kétszer volt pontszerző, az idei Brit és Osztrák Nagydíjakon szerzett egy nyolcadik és egy hatodik helyet.

A Haas közleménye inkább csak háláját fejezte ki Schumacher felé az elmúlt két szezonért, nem tértek ki arra, hogy mi áll a szakítás hátterében. De szinte biztosra vehető, hogy az, Schumacher nem mutatott kellő mértékű fejlődést ebben a két idényben, és több komolyabb balesetével jelentősen megnövelte a kis költségvetésből dolgozó amerikai csapat kiadásait. Rövid időn belül két versenyautó is kettészakadt alatta, az ilyen balesetek darabja minimum 1 millió eurós kárt jelent.

A nagy visszatérő

A 35 éves német Nico Hülkenberg az F1 nagy visszatérőjének számít, a Haas már a hetedik csapata lesz. Külön érdekes, Hülkenberg az elmúlt három idényben egy csapatnál sem volt első számú opció, 2020-ban és 2022-ben is két beugrási lehetősége volt a Racing Pointnál, majd az arról Aston Martinná átnevezett csapatnál – közben 2021-ben sehol nem indult.

Hülkenberg két, nem túl hízelgő rekordot is tart az F1-ben, amiktől a Haasnál csak kis szerencsével szabadulhat majd meg: övé a legtöbb F1-futam (181) dobogós helyezés nélkül, és szintén az övé a legtöbb megszerzett pont (521) futamgyőzelem nélkül.

Érdekesség, hogy a Haasnál jövőre csapattárssá váló Magnussen és Hülkenberg múltbéli viszonya egyáltalán nem felhőtlen, a 2017-es Magyar Nagydíj után Magnussen például a kamerák előtt egy obszcén odaszólással reagált egy, a pályán kettejük között történt manőverre.

A pilótafelállás mellett az is biztos már, hogy 2023-ban rekordot jelentő 24 futamot tervez az F1 vezetősége, a maratoninak ígérkező szezon március 5-én rajtol és november 26-án ér majd véget. A Hungaroringre júliusban látogat el a mezőny, a Magyar Nagydíjat július 21-23. között rendezik majd.

A 2023-as pilótafelállás:

  • Alfa Romeo: Csou Kuan-jü, Valtteri Bottas
  • AlphaTauri: Cunoda Juki, Nyck de Vries
  • Alpine: Pierre Gasly, Esteban Ocon
  • Aston Martin: Fernando Alonso, Lance Stroll
  • Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz
  • Haas: Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg
  • McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri
  • Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell
  • Red Bull: Max Verstappen, Sergio Pérez
  • Williams: Alexander Albon, Logan Sargeant*

*Logan Sargeant csak akkor indulhat a Williamsnél, ha a 2023-as szezon kezdetéig sikerült a kellő mennyiségű szuperlicenc-pontszámot összegyűjtenie. Ehhez az kell, hogy legjobb öt között zárjon az F2-ben, amelynek szezonja az F1-hez hasonlóan Abu-Dzabiban ér véget a hétvégén.

telex.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket