Börtönbe kerülnek azok az orosz katonák, akik önként feladják magukat

Azok az orosz katonák, akik egy fegyveres konfliktus során „önként megadják magukat” az ellenséges erőknek, ezentúl akár tíz évre rács mögé kerülhetnek hazatérésük után, a Vlagyimir Putyin elnök által szombaton aláírt új jogszabály szerint.

Az ország büntető törvénykönyvének új kiegészítése szerint az ilyen kihágásért kiszabható legenyhébb büntetés három év.

A törvény azonban lehetővé teszi, hogy az első alkalommal elkövetők elkerüljék a büntetést, ha megszöknek a fogságból és visszatérnek egységükhöz. Putyin több más, meglévő törvénymódosítást is jóváhagyott.

Azokra a szolgálati tagokra, akik megtagadják a fegyveres harcokban való részvételt, valamint azokra, akik dezertálnak vagy kibújnak a behívás alól, akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható lesz. A háborús vagy katonai művelet során elkövetett fosztogatásért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. Az orosz parlament felsőháza szerdán megszavazta a módosításokat, egy nappal azután, hogy az alsóház egyhangúlag jóváhagyta azokat.

Az orosz törvényhozók a „mozgósítás”, a „hadiállapot” és a „háborús időszak” fogalmát is bevezették az ország büntető törvénykönyvébe.

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket