Bocs, tévedtem – mondta Mark Zuckerberg, és kirúgott 11 ezer embert

A cégvezető magára vállalja a felelősséget, amiért túlzásba vitték a költekezést a Metánál.

A Facebook-Instagram-WhatsApp triumvirátus felett dirigáló Meta idei pénzügyi jelentései nyilvánvalóvá tették, hogy a vállalatóriás komoly gondokkal küzd, mivel a zászlóshajó Facebookról folyamatosan távoznak a felhasználók, a csökkenő hirdetési bevételek pedig nem képesek ellensúlyozni a döcögősen épülő metaverzumra elszórt dollármilliárdokat.

The Wall Street Journal a napokban szellőztette meg, hogy emiatt még a Twitternél lezajlott, 3700 ember állásába kerülő leépítési hullámot is túlszárnyaló tömeges kirúgás előtt áll a közösségi médiabirodalom, most pedig hivatalossá vált a dolog.

A Meta ugyanis a saját blogján jelentette be, hogy a 84 ezer fős állomány 13%-a, 11 ezer dolgozó inthet búcsút az állásának. A CEO Mark Zuckerberg által jegyzett poszt alapján egy „karcsúbb és hatékonyabb” vállalatot építenek, és a jövő év első negyedévéig tartó felvételi tilalmat hirdetnek. Az alapító-cégvezető lényegében a pandémia fűtötte növekedés kifulladásával indokolja a drasztikus lépést.

„A COVID beindulásakor a világ rohamosan átköltözött az internetre, és az e-kereskedelem fellendülése a bevételek óriási növekedéséhez vezetett. Sokan azt jósolták, hogy ez egy tartós gyorsulás lesz, amely a világjárvány befejezése után is folytatódni fog. Én is így gondoltam, ezért úgy döntöttem, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket.

Sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam. Nemcsak az online kereskedelem tért vissza a korábbi trendekhez, hanem a makrogazdasági visszaesés, a megnövekedett verseny és a hirdetések csökkenése miatt a bevételeink is sokkal alacsonyabbak lettek, mint amire számítottam. Ezt rosszul ítéltem meg, és ezért vállalom a felelősséget.”

– írja Zuckerberg, aki arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a távozásra kényszerülő alkalmazottak 16 hétnyi végkielégítést kapnak, plusz két hétnyit minden szolgálati év után, valamint 6 hónapnyi egészségbiztosítást maguk és a családjuk részére. A kirúgott dolgozóktól az érzékeny adatok védelmére hivatkozva azonnali hatállyal meg is vonták a hozzáférést a Meta rendszereihez.

Ami pedig a cég jövőjét illeti, erről a következő hónapok során ígér tájékoztatást a bejegyzés, Zuckerberg ugyanakkor annyit már elárult, hogy alapvetően kisebb számú kiemelt projektekre fogják átcsoportosítani az erőforrásaikat, köztük a metaverzummal, amellyel továbbra is hosszú távon számol a vezető.

pcworld.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket