Az világ egyharmada még sosem internetezett

Mi manapság el sem tudjuk képzelni az életünket internet nélkül, azonban ez nincs így mindenhol. Az ENSZ becslései szerint az emberiség 37 százaléka, még sosem internetezett. Ez közel 3 milliárd embert jelent. Mindezt úgy, hogy az utóbbi időben a járványhelyzet miatt egyre többen és többet voltak online az emberek.

Az ENSZ Távközlési Egyesülete szerint, azoknak az embereknek a 96 százaléka, akik még nem interneteztek, azok valamelyik fejlődő országban élnek. Azt is elárulták, hogy a vírus kirobbanását követően a 2019-es évben az internethasználók 4.1 milliárd főről, majdnem 4.9 milliárdra nőttek. Azon felhasználók közül is sokan voltak olyanok, akik nem tudták rendszeresen használni, vagy amikor  használták, akkor is csak több emberrel közösen rossz minőségű csatlakozással tudták igénybe venni a szolgáltatást. Houlin Zhao az egyesület főtitkára, úgy fogalmazott, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyszer mindenkihez eljusson az internet, senki se maradjon le.

A koronavírus következtében a globális internet felhasználók száma 10 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb ugrás volt az utóbbi évtizedben. Ez visszavezethető a lezárásokra, ahogyan az online ügyintézésre is. Ettől függetlenül a növekedés egyenlőtlenek mondható. A szegényebb országokban ennek ellenére sem tudták megoldani a csatlakozás. A 46 legszegényebb nemzetben az emberek háromnegyede nem jár még az online térben.

Szegénység, analfabetizmus, korlátozott hozzáférés az elektromos áramhoz, illetve a háttértudás hiánya is megnehezíti az internetet mellőzni kénytelen régiókat.

Forrás: Guardian

Pataki Gergő

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket