AZ FBI HÁZKUTATÁST TARTOTT DONALD TRUMP FLORIDAI OTTHONÁBAN

Az FBI rajtaütésszerű házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában – jelentette be a volt amerikai elnök. A közleményben Trump arra nem tért ki, hogy mit kerestek az FBI-ügynökök, de a politikus szerint váratlan rajtaütésről volt szó és a széfjét is feltörték. Ügyvédje később kijelentette, hogy szövetségi ügynökök iratokat foglaltak le.

Gyönyörű otthonom, a floridai Palm Beachen található Mar-a-Lago jelenleg ostrom alatt áll, rajtaütést szenvedett, és FBI-ügynökök nagy csoportja foglalta el,

olvasható a CNN által idézett közleményben. A hírportál hozzátette, hogy Trump a razzia idején nem tartózkodott Mar-a-Lagóban, a nyarakat általában a New Jersey állambeli Bedminsterben található golfpályáján tölti. A CNN egy, az ügyre rálátó forrásra hivatkozva azt írta, hogy a razzia helyi idő szerint hétfőn kora reggel kezdődött és a privát klubként is funkcionáló ingatlannak azokra a részeire összpontosult, ahol Trump irodái és lakrészei találhatók.

A Guardian szerint a házkutatás azzal a nyomozással lehet összefüggésben, amelyet azzal kapcsolatban indítottak, hogy Trump az elnöksége végeztével törvénytelenül vitt magával dokumentumokat a Fehér Házból. A New York Times cikkében megerősíteni látszik ezt az információt, hozzátéve, Trump mintegy 15 doboznyi, titkosított iratot vitt magával, amelyet több hónap elteltével csak azután volt hajlandó átadni a Nemzeti Levéltárnak, hogy figyelmeztették, lépéseket tesznek a visszaszolgáltatás érdekében. A lapnak egy informátor azt állította, hogy a házkutatás célja az volt, hogy megnézzék, nem maradtak-e ott dokumentumok.

Eric Trump, a volt elnök egyik fia ezt később meg is erősítette Sean Hannitynek, a Fox műsorvezetőjének: „azt mondták, a razzia célja az volt, hogy a Nemzeti Levéltár kiderítse, hogy Donald Trump birtokában van-e még bármilyen dokumentum”.

Christina Bobb, Trump ügyvédje kijelentette, hogy a szövetségi ügynökök előzetes bejelentés nélküli razziát tartottak és dokumentumokat foglaltak le, de korábban mindig is együttműködtek az FBI-jal és az Igazságügyi Minisztériummal.

A CNN értesülései szerint az FBI és a Trump védelmét ellátó Secret Service között volt valamilyen kommunikáció a házkutatást megelőzően. Ha a volt elnök nincs Mar-a-Lagóban, akkor csak egy kisebb létszámú biztonsági személyzet van ott.

Az Axios hírportál hétfőn egy hamarosan megjelenő, a volt elnökről szóló könyv alapján azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház-i alkalmazottak rendszeresen találtak papírdarabokkal eltömített wc-ket és azt gyanították, hogy az elnök volt érte a felelős. Maggie Haberman újságíró a könyvben közzé is tesz két fotót két wc-kagylóról, mindkettőn az látható, hogy feliratos papírok vannak a lefolyóban. A kézírás, írja Haberman, Trumpé, aki közismert volt arról, hogy szereti megsemmisíteni az iratokat. A CNN úgy tudja, hogy áprilisban és májusban az FBI Trump több, Mar-a-Lagóban dolgozó asszisztensét kihallgatta az elnöki dokumentáció kezelésével kapcsolatban.

A Washington Post arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyen jellegű razzia, amelyhez szövetségi bíró által kiadott házkutatási engedély szükséges, igen szokatlan egy volt elnök esetében. Ehhez a lépéshez az USA legfőbb ügyészségének szerepét is betöltő Igazságügyi Minisztérium legmagasabb szintű hozzájárulása kell, a minisztérium azonban egyelőre erről nem adott ki közleményt.

Trump közleményében a házkutatást a Watergate-ügyhöz hasonlította és a „radikális baloldali demokratákat” hibáztatta miatta, akik nagyon nem szeretnék, ha 2024-ben elindulna az elnökválasztáson és akik „bármit megtennének”, hogy megállítsák a republikánusokat az őszi félidei választásokon. Az üzletemberből lett politikus egy ideje már lebegteti az indulását, de hivatalosan még nem jelentette be. A Watergate-ben érintett amerikai elnök, Richard Nixon egyébként napra pontosan a Mar-a-Lago-i razzia előtt 48 évvel, 1974. augusztus 8-án mondott le.

https://time.com/6204568/trump-fbi-mar-a-lago-search/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=politics_donald-trump&linkId=176469025

24.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket