Az Audi 2026-tól beszáll a Forma–1-be

Beszáll a Forma–1-be az Audi. A német autógyártó pénteken erősítette meg, hogy 2026-tól motorbeszállítóként részt vesznek a sorozatban. Hogy melyik csapattal fognak együttműködni, azt az év végén jelentik be – írja az Audi közleménye.

Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója még májusban megerősítette, hogy a vállalathoz tartozó Audi és a Porsche is belevághat egy Forma–1-es projektbe.

Az Audi motorfejlesztése csaknem hat hónapja tart az Ingolstadthoz közeli, neuburgi üzemükben. Az új F1-es részlegükön már most 120-an dolgoznak, de ez a szám hamarosan 300-ra fog nőni. A projektet Adam Baker mérnök irányítja, aki korábban a BMW motorsportrészlegénél és a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) is dolgozott, mielőtt 2021-ben az Audihoz csatlakozott.

Az Audi a hétvégi Belga Nagydíj előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csatlakoznak a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozathoz. Az eseményen részt vett Markus Duesmann, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Oliver Hoffmann, a műszaki fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tag, valamint Stefano Domenicali, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója és Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke.

„A motorsport az Audi DNS-ének szerves része. (…) Az új szabályokkal most jött el a megfelelő idő, hogy bekapcsolódjunk” – mondta Duesmann, aki kiemelte, hogy a 2026-tól érvényes új technikai szabályok a nagyobb mértékű villamosításra és a fejlett, fenntartható üzemanyagokra összpontosítanak. Emellett az is fontos szempont volt, hogy 2023-tól költségplafont vezetnek be az erőforrásgyártók számára. A Forma–1 emellett azt az ambiciózus célt is kitűzte, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges versenysorozat legyen.

„Tekintettel azokra a nagy technológiai ugrásokra, amelyeket a sorozat a fenntarthatóság irányába tesz 2026-ban, egy új Forma–1-ről beszélhetünk. A Forma-1 átalakul, és az Audi aktívan támogatni kívánja ezt az utat. A Forma–1-es projektünk és az Audi AG műszaki fejlesztési részlege közötti szoros kapcsolat lehetővé teszi a szinergiákat” – mondta Hoffmann.

Azt is közölték, hogy a neuburgi központjukban jelenleg előkészületek folynak a személyzet, az épületek és a műszaki infrastruktúra tekintetében, és „az év végére minden lényeges dolognak a helyére kell kerülnie”. Az erőforrásprojekthez nemrég külön céget alapítottak, amely az Audi Sport százszázalékos leányvállalata.

telex.hu

Legfrissebb hírek

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

kövess minket

X