Áremelés jön az Apple termékeinél

Csomagonként különböző mértékben, de minden esetben jelentősen drágul az Apple felhőtárhelye hazánkban. Az egyik esetben, aki eddig 2990 forintot fizetett, az mostantól havi 4490 forintért kapja csak meg ugyanazt a szolgáltatást.

Az elmúlt napokban több hazai Apple-fórumon és a közösségi médiában is sorra jelentek meg bejegyzések arról, hogy a cég egészen drasztikus áremelést hajt végre az iCloud felhőtárhelyek esetében Magyarországon – ezt a hvg.hu munkatársa is tapasztalta.

Az Apple három tárhelycsomagot kínál, ezek árazása eddig a következőképpen alakult:

  • 50 GB: 299 forint;
  • 200 GB: 899 forint;
  • 2 TB: 2990 forint.

Ezek egészen kedvezőek voltak, és eddig annak ellenére sem emeltek rajtuk, hogy az elmúlt egy évben sokszor jelentősen gyengült a forint a dollárhoz vagy az euróhoz képest.

Úgy tűnik, erre eddig kellett várni, és most jelentősen megemeli mindhárom csomag árát az Apple:

  • ezentúl az 50 GB 399 forintba,
  • a 200 GB 1290 forintba,
  • míg a legnagyobb, 2 TB-os csomag havi 4490 forintba fog kerülni.

A változás már az Apple hivatalos támogatási oldalán is megjelent.

Ezekből a számokból az is kivehető, hogy az áremelés mértéke nem egyforma: a legolcsóbb csomag ára 33,4 százalékkal emelkedik, a középsőé 43,4 százalékkal, míg legjobban a 2 TB-osnál fogott vastagon az Apple tolla: itt 50,1 százalékos áremelésről beszélhetünk.

A jó hír, hogy a több szolgáltatást – Music, TV, Arcade, iCloud 50 GB – kombináló Apple One-előfizetés ára a jelek szerint változatlan marad, igaz, az már átélt egy jelentősebb áremelést az elmúlt hónapokban.

Mivel a nemzetközi sajtóban nincs jele hírnek arról, hogy az Apple más országokban is hasonló lépésre szánta volna el magát, jó eséllyel valóban a forintgyengülésre reagál most a cég – némi késéssel.

Amerikában a három nevezett előfizetési csomag 0,99, 2,99 és 9,99 dollárba kerül havonta.

hvg.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket