Ablakcserét kínáló csalók ellen emeltek vádat Pécsen

Tizenkét ember ellen emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség, amiért több mint tizenkétmillió forintot csaltak ki közel száz embertől nyílászáró-felújítás ígéretével szerte az országban 2019 és 2022 között.

A Baranya Vármegyei Főügyészség MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írták: az ügy első- és másodrendű vádlottja gazdasági társaságok ügyvezetői voltak, míg a többi tíz vádlott üzletkötői munkát végzett e cégeknek.
    
Utóbbiak szerte az országban keresték fel a sértetteket, akiknek nyílászáró-szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel. A jóhiszemű megrendelőkkel formanyomtatványt írattak alá, amiben feltüntették azt a 10-100 ezer forint közötti összeget, amit előre elkértek. A becsapott emberek abban a tudatban fizettek, hogy előleget adnak át. Az üzletkötők nem szóltak arról, hogy az átvett összegek – a megrendelés lemondása esetén sem visszatérítendő – felmérési díjnak számítanak. Az átvett összeg fejében az üzletkötők nem végeztek olyan tevékenységet, ami a megrendelők számára bármiféle értékkel bírt volna.
    
Az üzletkötők “egyszerűsített energetikai tanúsítványt” is ajánlottak, ami azonban nem volt egyenértékű a hiteles energetikai tanúsítvánnyal, semmiféle értékkel nem bírt, továbbá több esetben valótlanul hivatkoztak társasházi közös képviselőkre, miszerint a munkák elvégzése szükséges. A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével több mint tizenkétmillió forint kárt okoztak közel száz sértettnek. Cselekményeik elkövetésének célja a rendszeres haszonszerzés volt, ezért az ügyvezetőket és az üzletkötőket üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és csalás vétségével vádolja az ügyészség.
    
Az első és másodrendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bíztak meg két férfit, ezért nekik közokirat-hamisítás miatt is felelniük kell – olvasható a vádhatóság közleményében.

Legfrissebb hírek

Kétkerekűek fekete napjai

Kétkerekűek fekete napjai

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

kövess minket

X