A zéró kóla édesítőszerét minősíti rákkeltővé a WHO

Jövő hónaptól az „emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” fogja feltüntetni a mesterséges édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet.

Rákkeltő anyagnak nyilvánítja júliusban a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a WHO – írja a Reuters, két meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az aszpartámot használják többek között a

  • diétás, cukormentes üdítőitalokban, például a zéró kólában,
  • cukormentes rágógumikban,
  • asztali édesítőszerekben,
  • sportitalokban,
  • gyümölcslevekben,
  • fagylaltokban.

A hírügynökség forrásai szerint júliusban fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az aszpartámot az „emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” feltüntetni.

Az IARC-határozat azonban nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat egy személy biztonságosan. Ez az előírás a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (a WHO és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) állítja ki. A testület figyelembe veszi a nemzeti szabályozó hatóságoktól érkező megállapításokat is. .

A JECFA idén szintén felülvizsgálja az aszpartám használatát. A bizottság ülése június végén kezdődött. Várhatóan ugyanazon a napon, amikor az IARC nyilvánosságra hozza döntését – július 14-én – hozza nyilvánosságra megállapításait.

A JECFA 1981 óta azt mondja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható.

Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen. A nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották a véleményét.

forbes.hu

Legfrissebb hírek

central-0669137560-2-e1720425956424-1024x577

Döntöttek a keddtől érvényes üzemanyagárakról

kövess minket