A Wizz Air pilótái voltak a Svédországban lezuhant gép magyar áldozatai

A Balti-tengerbe zuhant egy magyar kisrepülőgép Svédország partjainál, Norrköping közelében. A gép Lengyelországból szállt fel, és a Svédország közepén található Dala Järna repülőterére tartott, de eddig ismeretlen okokból a stockholmi Skavsta repülőtér felé vette az irányt.

A két áldozat a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) két vezetője, a Wizz Air légitársaság pilótái voltak.

Úgy tudni, mindketten tapasztalt, középkorú pilóták voltak, akik rendszeresen repültek hosszú utakon. A Wizz Air a következő tájékoztatást küldte:

„Vasárnap este két kollégánk balesetben életét vesztette Svédországban. Mivel magánúton voltak, így a tragédia részleteiről a légitársaságnak is csak annyi információ áll a rendelkezésére, amit a hatóságok eddig a nyilvánosságra hoztak.Két nagyszerű, szakmailag tökéletesen felkészült kollégát vesztettünk el. A Wizz Air osztozik a hozzátartozók fájdalmában és őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családtagok, barátok és a kollégák felé”.

A HA-BNS lajstromjelű, Socata MS.893A Rallye Commodore 180 (Moran) típusú légcsavaros, könnyű repülőgépet vezető pilóta utoljára a linkopingi repülőtér repülésirányítójával beszélt.

Az erről készült felvételen hallható, hogy a magyar pilóta az időjárás felől érdeklődik, majd a torony változó erősségű szélről, esőről, alacsony felhőplafonról, záporokról és korlátozott láthatósági viszonyokról tájékoztatja.

A magyar pilóta ezt megköszönte, majd a gép a Flightradar24 képéről magyar idő szerint 20 óra 13 perc eltűnt.

Az RTL szerint elképzelhető, hogy a magyar gép pilótája elveszíthette tájékozódási képességét, és a magas dombok, a bonyolult partvonal és a rossz időjárás együttes körülményei vezethettek a gép tengerbe zuhanásához. A mentésvezető Christer Ekeroth a helyi sajtónak elmondta, hogy a két magyar férfi azért repült Svédországba, hogy egy másik repülőgépet vásároljanak.

Legfrissebb hírek

Névtelen terv - 2023-07-27T145237.098

Az Év Madárbarát települése cím elnyerésére hirdet pályázatot az MME

kövess minket