A WHO szerint nincs ok a pánikra az omikron-variáns miatt

A világnak nem szabad pánikba esnie a Covid-19 új omicron-variánsa miatt, de mindenképpen fel kell készülnie az érkezésére – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatában.

Egy pénteki konferencián a Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa, elmondta, a helyzet most egészen más, mint egy évvel ezelőtt.
Különböző jelentések szerint az omicront már csaknem 40 országban észlelték.

Az, hogy a mutálódott variáns jobban kikerüli-e a vakcinákat, vagy nagyobb-e a fertőzőképessége még mindig nem világos.

„Az omicron-variáns nagy mértékben fertőző” – mondta Dr. Swaminathan a Reuters NEXT konferenciáján a dél-afrikai adatokra hivatkozva. „Valószínűleg ez lesz a domináns törzs világszerte, bár ezt nehéz megjósolni. A Delta jelenleg a covid esetek 99%-át teszi ki. Hogy mennyire kell aggódnunk? Felkészültnek és óvatosnak kell lennünk, és nem kell pánikba esnünk, mert más helyzetben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt” – tette hozzá.

A WHO sürgősségi igazgatója, Mike Ryan eközben elmondta, a világnak jelenleg „nagyon hatékony oltóanyagai” vannak a Covid-19 ellen, és ezek szélesebb körű elterjesztésére kell most összpontosítani. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy az omicron-variáns kikerülné a WHO által elfogadott vakcinákat.

Forrás: BBC

Bereczki Boldizsár

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket