A WHO figyelmeztetést adott ki a majomhimlő gyors terjedése miatt

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet kontinensen dolgozó vezető tisztviselője szerint Európának a következő hónapokban a majomhimlős megbetegedések hullámára kell számítania.

„Ahogy belépünk a nyári szezonba… a tömeges összejövetelekkel, fesztiválokkal és partikkal, aggódom, hogy a majomhimlő terjedése felgyorsulhat” – mondta Kluge pénteken.

A fertőzöttek száma azért emelkedhet, mert „a jelenleg észlelt esetek a szexuális tevékenységet folytatók körében fordulnak elő”, és sokan nem ismerik fel a tüneteket – tette hozzá. A vírus jelenlegi nyugat-európai terjedése „atipikus”, mivel korábban főként Közép- és Nyugat-Afrikára korlátozódott – tette hozzá a WHO európai regionális igazgatója.

„Egy kivételével a közelmúltbeli esetek közül valamennyinek nincs releváns utazási előzménye olyan területekre, ahol a majomhimlő endémiás (terjed)” – mondta Kluge.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, valamint az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Portugáliában, Svédországban és más európai országokban több tucatnyi majomhimlős megbetegedést észleltek, amely a bőrön jellegzetes gennyes pattanásokat hagy, de ritkán vezet halálozáshoz. A francia, a belga és a német egészségügyi hatóságok pénteken jelentették az első fertőzéseket. Belgiumban a három megerősített majomhimlős eset egy fétisfesztiválhoz kapcsolódott Antwerpen városában. A ritka vírust ugyanezen a napon találták meg Izraelben egy férfinál, aki a nyugat-európai gócpontból tért haza. A legtöbb első majomhimlős eset meleg vagy biszexuális férfiak körében fordult elő, akik más férfiakkal szexeltek.

Kluge aggodalmait osztotta a brit Egészségbiztonsági Ügynökség vezető orvosi tanácsadója, Susan Hopkins, aki elmondta, hogy arra számít, hogy „ez a növekedés az elkövetkező napokban folytatódni fog, és további eseteket fognak azonosítani a szélesebb közösségben”.

Nagy-Britanniában péntekig 20 majomhimlő-fertőzést regisztráltak, Hopkins szerint ezek „jelentős része” meleg és biszexuális férfiak körében történt. Arra kérte az ebbe a csoportba tartozó embereket, hogy legyenek óvatosak, és továbbra is figyeljenek a tünetekre.

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket