A rendszerváltó tüntetés nem lesz majd bejelentve

Az igazi rendszerváltó tüntetés nem lesz majd bejelentve. Ez a mondat hozta a legnagyobb tapsot a hétfő esti szolnoki tüntetésen.

Nagyjából ötven civil jelent meg hétfőn este azon a tüntetésen, amire pár ellenzéki politikus is kilátogatott.

Györfi Mihály MSZP-s politikus vitte a szót. A párt városi elnöke szerint sajnálja, hogy az ellenzék elszúrta áprilisban a választást és azt is, hogy a fővárosi pártelitek ezért azóta is elfelejtettek  bocsánatot kérni.

Elmondta, személy szerint is segített a tüntetés bejelentésével, mégpedig azért, hogy ne vegyék el végképp azok kedvét, akik változást szeretnének, hogy egy jobb Magyarországon élhessenek. Úgy vélte, a megmozdulásra a közösségi oldalon előzetesen százötvenen jelentkeztek be, és az is sokat mondó, hogy csak harmaduk jelent meg. Ez így pedig már nem is tüntetés, hanem csak gyűlés. 

Ezután több civil is felszólalt. Egyikük elmondta, mielőbb meg kell dönteni ezt a kormányt, mert teljesen tönkreteszi az országot. A Fidesz nem azt ígérte, amit most végrehajt. Sajnálta, hogy csak kevesen mentek el a megmozdulásra, ezért a szervezettséget nagyon fontosnak tartotta. 

Györfi Mihály vette vissza a szót, és azt mondta, bár a fővárosban a KATA miatt vannak tüntetések, de a rezsicsökkentés hatásai miatt még mindig nem mozdultak meg az emberek. Februárban azonban lehet, arról szól majd többek dilemmája, hogy egyenek, vagy fűtsenek vagy világítsanak. 

Egy 16 éves fiatalember az oktatás színvonalát ostorozta a saját példájából kiindulva. Szerinte az Orbán-rendszer arra játszik, hogy ne legyenek művelt fők. A jövő embere ne tudjon fellázadni ellenük, hanem fogadják el azt, ami van. Bólogató Jánosok és Lajosok kellenek. Szerinte a fajelmélet felemlegetése a rendszer utolsó lépéseinek egyike volt. Lázadjunk fel, mondta zárásként, amire bekiabálták, akkor gyertek, fiatalok!

Egy hölgy azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy annyi gyűlölet és düh fog összegyűlni benne, mint amit az utóbbi időben érez. Szégyelli, hogy 50 év múlva azt fogják tanítani, hogy élt itt egy nép, és hagyta azt a történelmi bűnt, amit Orbán most elkövet ellene. Szerinte nem létezik, hogy egy kicsit is gondolkodó ember ezt engedje. Szerinte olyan szintű diktatúra épült ki, hogy kussolni kell. Nem lehet beszélni semmiről sem, mert sokan féltik az állásukat. Úgy vélte, ha ősszel megjönnek a rezsiszámlák, nem kell hozzá három diploma, hogy felfogják az emberek, mekkora baj van. Majd akkor kimennek az utcákra az emberek, nem ötvenen, hanem jóval többen.

Egy másik hölgy azt mondta, szerinte a rendszer repedezik, mert akik eddig lájkolni sem merték a bejegyzéseket, azok közül ezt újabban többen is meg merik tenni. Ő tanár létére igyekszik a fiatalok szemét felnyitni, hogy a világ nem csak az, ami itthon van.

A világ ennél sokkal több, színesebb. Aki ezt megpróbálja visszafogni, az szerinte a jövő gyilkosa. Pedagógusként kiemelte, szerinte télen nem lesz pénz az iskolákban világításra és fűtésre, takarításra, ezért visszajön majd a Covid, amire ráfogják az otthoni tanulás szükségességét. Ne legyen igaza, de tart ettől.

Györfi Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ne fogyjon el ez a kormányváltó hangulat, amikor hazamegy mindenki a tüntetésről. Akkor lesz majd változás, amikor egyre többen értesülnek arról, hogy van lehetőség rendszert váltani. Személy szerint maga sem hitte volna, hogy a rezsicsökkentéshez hozzá mernek nyúlni, de már a fideszesek szavazók is azt mondják erre, hogy Orbánék hazudtak. Ez pedig már a változás előjele. Lehet tüntetgetni, de a hazugságok ellen fel lehet és kell is lépni.

Egy fiatalember következett ismét, aki azt mondta, az emberekben nem április 3-ka óta van indulat, hanem sokkal régebb óta. Ezeket ki kell beszélni. Orbán tusványosi beszédét undorítónak nevezte. Kijelentette, soha nem gondolta volna, hogy egyszer ennyi ember előtt fog beszélni, és mondania kell majd azt, hogy kialakult egy olyan rendszer, amit ő csak a történelemkönyvekből ismert. Azt sem gondolta volna, hogy ez a rendszer benne lesz majd az ő gyereke vagy unokája érettségi tételében. Remélte, olyan történelem könyvek lesznek majd, amelyek az igazságról fognak beszámolni. Mert az igazság a legfontosabb. 

Györfi Mihály vette vissza a szót és szerinte a felgyülemlett energia nem akkor csapódik ki, amikor számítanak rá. Mint mondta, az lesz majd az igazi rendszerváltó tüntetés, ami nem lesz bejelentve. 

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket