A nagy pénzrablás 5. évada

A nagy pénzrablás 4. évada felpörgette az akciót és több vérontást hozott, mint az előző 3 évad együttvéve. A nagy pénzrablás 5. évada még ezen is túl kívánt tenni, amit láthattunk is az évad első felében.

Nem volt kérdés, hogy a sorozatnak folytatódnia kell és folytatódni is fog, bár a Netflix meglepően sokáig húzta a sorozat új évadának bejelentését: egészen július 31-ig kellett várnunk arra, hogy a Netflix hivatalosan is jóváhagyja a folytatást, azonban ekkor jött a hidegzuhany is: A nagy pénzrablás 5. évad egyben a sorozat utolsó évada is lesz. A kolumbiai verzió bemutatása előtt augusztus 3-án el is kezdődött A nagy pénzrablás 5. évadának gyártása, azonban a koronavírus járvány miatt ez különösen nehéz volt, pláne úgy, hogy az utolsó évadhoz Spanyolországban, Dániában és Portugáliában is forgattak jeleneteket.

Mint A nagy pénzrablás eddigi évadai is, úgy az ötödik évad is a Professzort és bandáját követi nyomon. A folytatásban is nagyfokú fegyverhasználatra és kisebb fokú politikai ellenállásra számíthatunk, de azon sem lennénk meglepve, ha az arányok kicsit változnának.
Számos laza szál maradt függőben a negyedik évad végén, ezeket a későbbi epizódok során biztosan kibogozzák majd. A Professzort alakító Álvaro Morte egyébként korábban többször is arra utalt, hogy gondok lehetnek az ő karakterével kapcsolatban.

“A Professzor bizonyos szempontból nagyon intelligens, de nem minden szempontból. Úgy gondolom, hogy nagy tervezési készségekkel rendelkezik, és stratégiai szempontból is egy zseni de ha érzelmi intelligenciáról van szó, az kifejezetten a gyengéje.”

Alex Pina, a sorozat alkotója korábban azt mondta, hogy van egy elképzelése arról, hogy miként lehetne A nagy pénzrablás utolsó évadát még érdekesebbé tenni.

“Mindig arra törekedtünk, hogy az ellenfeleink karizmatikusak, intelligensek és ragyogóak legyenek” – mondta Alex Pina, amihez hozzátette, hogy az utolsó évadot úgy képzeljük el, mintha egy háborúba bekapcsolódna egy olyan személy, aki eldöntheti a végkimenetelét, egy szereplő akiknek intelligenciája a Professzorral összemérhető.

“Eddig sokszor volt visszaút vagy megoldás, de a banda most visszafordíthatatlan helyzetekbe keveredik, egy vad háborúba: ez lesz a legepikusabb része a sorozat történetének.”

A Money Heist végre kilépett a saját komfortzónájából, mert igazán nagyot kockáztatni, és szerintünk határozottan nyert ezzel. Méghozzá elbizonytalanított minket, nézőket abban, hogy kiismertük a sorozatot, és pontosan tudjuk, merre tart.
Bármi is történjék a sorozatban, legyen bármennyire is kilátástalan a csapat helyzete, a bandát irányító Professzor csak előránt egy Párizs tervet, és néhány epizóddal később már el is van hárítva az akadály. Ami az első rablást bemutató első és második évadban még akkorát ütött, mint semmi más, arra a harmadik évadban már számítottál, ezért nem is ért váratlanul, a negyedikben pedig talán eljutottál arra a pontra, hogy unod a képletet. Ha mégsem, a sorozat írói gondoskodtak róla, hogy az eddig megszokott kiszámíthatóság még csak véletlenül se forduljon elő a sztorit lezáró 5. évadban.

Igaz, szeptember 3-án csak az évad első 5 részét kaptuk meg, az olyan szinten volt tömény, kimerítő az érzékeidnek és az érzelmeidnek, hogy szinte önálló évadként is megállta volna a helyét. Ahogy azt Álex Pina, A nagy pénzrablás kreátora ígérte, az 5. évad merőben mást hozott, mint az eddigi évadok. Mindenesetre érdemes volt hozzányúlni a már jól bevált képlethez, mert így a sorozat logikáját egyre jobban kiismerő nézők számára is üdítő volt ez az évad. Hónapok óta megy a szorgalmas elméletgyártás a lezárással kapcsolatban, és némelyik annyira hihető, hogy még a sorozat szereplői is reagáltak rá. A premier előtt volt például a sorozat hivatalos Instagram-oldalán egy takeover, amiben a színészek már az új évad landolása előtt leszögezték, milyen úton NE induljanak el a nézők. A Tokiót alakító Úrsula Corberó például rögtön kipukkasztotta a lufit, miszerint azért Tokió a sorozat narrátora, mert ő az egyetlen túlélő, aki a börtönben meséli el a rablások történetét. Ahogy az Alicia Sierrát megformáló színésznő is reagált, hogy bár hízelgő rá nézve a teória, de Berlin felesége, Tatiana és ő nem egy és ugyanaz a személy, mert ha feltűnt, Tatiana nagyon fiatal, ő pedig nem, és a sorozat nem ugrik időben akkorát, hogy ennyire látványos legyen a változás. És ez nem félrevezetés, a teóriák többsége tényleg a szemetesben landolt, amelyik pedig nem, azt egészen precízen illesztették be a készítők.

Vigyázz Spoiler!

Fotó: Netflix

A legüdítőbb, és egyben legtöbb feszültséget generáló szálat egyértelműen a Professzor leleplezésének köszönhetjük, ami több dologra is lehetőséget adott. Egyfelől kiderült, mire képes a banda, amikor magára marad intellektuálisan, mennyire képes jól hozni a gondolkodni tudó stratégát, miután az elmúlt évadok elég kategorikusan rágták szájba: a Professzor az ész, a banda többi tagja pedig az erő. Ez a kissé elnagyolt klisé kikerült az új évadból, így végre elég teret kapott Lisszabon és Palermo is, hogy bizonyítsák saját szellemi fölényüket.

És persze olyat sem láttunk eddig, amikor a Professzornak rögtönöznie kell terv híján, hiszen egy visszaemlékezős jelenetben már az évad elején leszögezte, hogy nincs B-terv arra az esetre, ha leleplezik őt – ami a 4. évad végén ugye megtörtént.

Sokan kapaszkodtak abba az elképzelésbe, hogy a rendőrség elől menekülő Alicia Sierra majd átáll a Professzor oldalára, amit a sorozat aztán „valóságra” is váltott, de mindezt úgy, hogy végig Sierra karakterének, motivációjának és személyiségének keretei között maradt. Ő ugyanis nem egy megvásárolható karakter, imádja az országát, és nem az ő műfaja a rejtőzködés, azonban nem marad más esélye, mint oldalt váltani, amikor Tamayo ezredes utólag mindent ráken. Ráadásul az évad 3. részében felrobban a dramaturgiai lufi, és beindul nála a szülés, amitől joggal éreztük magunkat úgy, mintha egy szappanoperába csöppentünk volna. Ennél már csak az volt szürreálisabb, amikor a Sherlock Holmes-szerűen zseniális Professzor levezényelte a szülést, és egy kiadós szájkarate után maga mellé állította Sierrát. Szóval a Professzort leválasztották a bandáról, kapott egy személyes sakkmeccset és ehhez egy kőkemény ellenfelet, a csapat pedig végre külső segítség nélkül mutatta meg, képes életben maradni: Lisszabon egy mikrofonos trükk segítségével csalta csapdába a rendőrséget, Stockholm egy kulcsfontosságú jelentben bizonyította be, hogy teljes értékű tag, és már rég maga mögött hagyta a titkárnői státuszt, Denver, aki eddig teljesen méltatlanul egy kifejezetten ostoba karakternek volt beállítva, olyan karakterfejlődésen ment át, hogy köszönőviszonyban sincs 2017-es énjével. Mi már nagyon várjuk a következő részeket.

Az 5. évad folytatása december 3-án indul a Netflixen.
Jó szórakozást kívánunk!

Erdős Attila

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket