A Múzeumok Éjszakáján kiemelt helyszín lesz Szolnok és környéke

Szent Iván napja, azaz az év leghosszabb napja és legrövidebb éjszakája körül rendezik meg minden évben a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot, egészen 2003 óta. Ezen az estén Budapest és az ország számos városának múzeumai és gyűjteményei várják az érdeklődőket. Az alkalom különlegessége, hogy nem csupán az állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg az éjszaka leple alatt, hanem rengeteg egyéb rendezvény is színesíti a kínálatot.

Az idén 20 éves Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne ezúttal Szolnok lesz és a környező települések. Abony, Besenyszög, Kengyel, Rákóczifalva, Martfű, Szajol, Tiszaföldvár és Újszász június 25-én első alkalommal csatlakozik az országos programsorozathoz.

A megyeszékhelyen már kora délután, több helyszínen megkezdődnek a szabadtéri és beltéri programok. A Damjanich János Múzeumban kiállítás megnyitó, hangverseny és különböző előadások várják az érdeklődőket, míg a Pelikán parkolóban a veterán járművek szerelmesei töltekezhetnek fel. Aki könnyűzenei koncertekről, finom falatokról és éjszakai kézműves vásárról álmodozik, annak jó döntés lehet, ha ellátogat az Agórához. A Hild Viktor térről indul az ingyenesen igénybe vehető városnéző kisvonat is, amivel kényelmesen bejárhatjuk az eseményen résztvevő intézményeket. A nemrégen felújított Belvárosi Szentháromság Templomban egyedülálló épületvezetések indulnak, és a RepTár is páratlan élményeket kínál ezen a napon.  A rendezvényhez csatlakozott a Szolnoki Járműjavító, ahol a muzeális értékek mellett betekinthetünk a vasúti járművek javítását végző üzem működésébe, valamint az IC+ kocsik összeszerelésének folyamatába.  Aki pedig szívesen sétálna a város történelmének zegzugos éveiben, egy urbanista szakértő társaságában, annak remek lehetőséget nyújt a 19:00-kor, a Szapáry utcáról (egykori Tünde Cukrászda) induló helytörténeti séta. A résztvevők egyebek mellett bejárhatják az idén 111 éves, az elmúlt évben felújított Breuer-villát, amely ma TESZ Székházként működik.
A végeláthatatlan programok sorához csatlakozott még a művésztelep, a Tabáni Tájház, a TISZApART Mozi, és Verseghy Ferenc Könyvtár is.           

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

Katonai menetoszlopokra kell számítani

Katonai menetoszlopokra kell számítani

kövess minket

X