A megyeszékhely bombázására emlékeztek

A hetvenkilenc évvel ezelőtti, vasútállomást ért bombázásra emlékeztek a napokban Szolnokon. A pusztító erejű cselekmény áldozataira és a mentésben résztvevőkre emlékezve tartott koszorúzást a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség.

Az eseményen dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója elevenítette fel az akkori történéseket. Elmondta, hogy a két világháború között megalakult, a lakosság védelmét előtérbe helyező Légoltalmi Liga a katasztrófavédelem előfutárának tekinthető, hiszen a polgári védelem és a tűzoltóság szakemberei már ekkor együtt dolgoztak a lakosság biztonságáért. Az akkori eseményekről szólva kiemelte: a támadás során közel százhatvan repülőgép mintegy 870 bombát dobott a szolnoki vasútállomás területére, melynek következtében több mint 1.100 ember vesztette életét.

Ezt követően a „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” című kiállításnak otthont adó, egykori légoltalmi óvóhely falán elhelyezett emléktáblát koszorúzta meg Ligeti József, önkormányzati képviselő, Bihari Hunor alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Hadműveleti Központjának parancsnoka, Kratkovszki Norbert, a szolnoki vasútállomás állomásfőnöke, illetve Tatár Pál nyá. tű. ezredes, a szövetség elnöke.

Fotó: Gyuricska Éva

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket