A légitársaságokat felszólították, nagy ívben kerüljék el Tajvant

A kínai légiközlekedési hatóság értesítést küldött az Ázsiában működő légitársaságoknak, amelyben a Tajvan körüli közelgő hadgyakorlatokról tájékoztatja őket. Azt tanácsolták nekik, hogy maradjanak távol a sziget körüli hat zónától, amelyeket éleslövészeti gyakorlatra jelöltek ki.

A Bloomberg által közölt figyelmeztetés Nancy Pelosi amerikai házelnöknek az önigazgatású kínai szigetre tett látogatása közepette érkezett, Peking tiltakozása ellenére.

A csütörtöktől vasárnapig tartó gyakorlatok helyszíneit a kínai média tette közzé. Néhányról úgy tűnt, hogy a sziget körüli 12 tengeri mérföldes zónát is magukban foglalják, amely általában tajvani felségvizeknek számít.

Kína a szigetet saját területének szerves részének tekinti. Bár a tajvani hadsereg azt állította, hogy Peking lépése sérti az “ENSZ-szabályokat” és blokádnak minősül.

A kínai kormány azzal vádolta Washingtont, hogy a Pelosi látogatásához hasonló akciókkal aláássa az “Egy Kína” politikát, amely alátámasztja a Tajvanra vonatkozó követelését. Figyelmeztetett, hogy Washington “a tűzzel játszik”, és azt mondta, hogy ennek következményei lesznek.

A sziget körüli hadgyakorlatok indítása mellett Peking egy sor kereskedelmi korlátozást is bevezetett Tajvannal szemben.

Legfrissebb hírek

A légi tűzoltást gyakorolták

A légi tűzoltást gyakorolták

kövess minket

X