A kátyút akarta kikerülni, halálos tömegszerencsétlenséget okozott

A közlekedési büntetőügyekért felelős Szolnoki Járási Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 26 éves román férfi ellen. 
A vádlott tavaly nyáron, Szolnok lakott területén kívül, a 4-es számú főút 92. kilométerszelvényében, egy vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel az úthibákat kerülgetve áttért a szemközti forgalmi sávba, s összeütközött egy szemből érkező autóbusszal. A balesetben a buszvezető és három utasa elhunyt, további hat utas súlyosan megsérült, négy utas pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a férfi 2021. június 4-én kora délután, Szolnok lakott területén kívül, a 4-es számú főúton, Debrecen felé igyekezett egy vontatóból és az ahhoz kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a megengedett 70 km/óra sebességet túllépve. Vezetés közben észrevett egy nagyobb kiterjedésű kátyút, amit a 90 km/óra sebességgel haladó szerelvényt balra kormányozva próbált meg kikerülni. Ennek folytán azonban a vontató bal első sarokrészével fél méterrel átlépte a záróvonalat.

A szemből érkező busz sofőrje alig másfél másodperccel az ütközés előtt észlelte a forgalmi sávjába féktávolságon belül, szabálytalanul behaladó kamiont. Próbált fékezni, de az ütközést elkerülni nem tudta. Az autóbusz bal első sarokrészével, 90 km/óra sebességgel nekiütközött az elé szabálytalanul behaladó, 85 km/óra sebességre lassuló kamion záróvonalon átlógó bal elejével.
Az ütközés erejétől az autóbusz a menetiránya szerinti jobb oldali szalagkorlát felé sodródott, s mintegy 60 km/óra sebességgel belecsapódott, majd jobb oldalára borult és keresztbe fordult az úttesten. Eközben két utas kizuhant a járműből.
A vádlott által vezetett járműszerelvény pedig 80 km/óra sebességgel, teljes terjedelmével áttért a szemközti forgalmi sávba, kidöntötte a menetiránya szerinti bal oldali szalagkorlátot, áthaladt azon, majd oldalára borult és a vasúti felüljáró töltésének aljáig csúszott.
A balesetben életét vesztette a buszvezető és három utasa, míg további hat utas súlyosan, négy utas pedig könnyen sérült. A vádlott nyolc napot meghaladó, súlyos sérülést, utasa pedig nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.
Az ügyészség vádiratában fogházban letöltendő szabadságvesztés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.
A vádlott bűnügyi felügyelet alatt várja az előkészítő ülést, ügyében a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni, közölte a  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.


Az eset kapcsán a rendőrség által adott tájékoztatás a következő linken olvasható:
https://www.police.hu/…/veget-ert-a-helyszineles-es...

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket