A háborús bűnök kivizsgálását követelte Novák Katalin egy ukrán szolidaritási műsorban

Nagyszabású nemzetközi jótékonysági és háborúellenes koncertet rendeztek az Ukrajnával való szolidaritás jegyében több európai helyszínen. AMentsük meg Ukrajnát” című rendezvényen, amelyet az interneten és több országban tévén is élőben közvetítettek, a magyar köztársasági elnök is megszólalt, határozottan állást foglalva az orosz agresszióval szemben, szimbolikusan is kiállva Ukrajna mellett. Videó-bejelentkezéséről az államfő hivatala és az MTI csak hétfő reggel számolt be.

„Magyarország egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót és fegyveres inváziót. Követeljük az összes háborús bűntett kivizsgálását, és méltó büntetést kérünk azokra, akik elkövették ezeket a barbár tetteket az emberiség ellen” – üzente az ukrán nemzeti színekbe öltözött, kék ruhában és sárga fülbevalóban bejelentkező magyar köztársasági elnök, Novák Katalin a vasárnap esti, Ukrajna melletti jótékonysági és szolidaritási műsor közönségének.

A magyar köztársasági elnök csak egyike volt azoknak a magasrangú politikusoknak, akik bejelentkeztek a telemaratonba, melyet nagyjából húsz országban közvetítettek élőben a televíziók. A Save Ukraine – #StopWar című műsor az ukrán himnusz eléneklésével kezdődött. A fő programhelyszín a berlini Brandenburgi kapu előtt felállított színpad volt, ahol több együttes is fellépett, köztük az Eurovíziós Dalfesztivál friss győztese, az ukrán Kalush Orchestra.

A magyar köztársasági elnök a kezdés után nagyjából 110 perccel került képernyőre, a teljes műsort itt lehet visszanézni:

A magyar kormányt több bírálat érte amiatt, hogy az Európai Unió többi tagállamához képest óvatosabban fogalmaz az ukrajnai háborúval és Oroszország felelősségével kapcsolatban. Novák Katalin azonban rendszerint sarkosabban foglal álláspontot a kormánytagoknál, már beiktatási beszédét is az orosz agresszió és Vlagyimir Putyin elnök elítélésével kezdte. A mostani videóbejelentkezésről az egyébként rendkívül aktív Facebook-oldalán csak másnap, vagyis hétfő reggel adott hírt. 

A Save Ukraine – #StopWar műsor fő célja az, hogy kiálljon a megtámadott ukránok mellett, és pénzt gyűjtsön az ukrajnai humanitárius válság kezelésére. A márciusi első kiadást körülbelül 80 millióan nézték a világ különböző országaiban, a betelefonálók 1,2 millió eurót gyűjtöttek össze.

euronews.com

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket