A Google robotjai szemetet szednek és asztalt is takarítanak

Az Alphabet, a Google anyavállalata szerdán jelentette be az Everyday Robots Projectet, ami a nevéből adódóan mindennapi feladatokat ellátó robotokat tervez és valósít meg. Az egyik ilyen robot prototípusáról tettek közzé most egy videót is, ahogyan éppen a Google irodáit takarítja.

„A jelenlegi flottánk több mint 100 ilyen robot prototípusból áll, akik folyamatosan kisebb, de hasznos feladatokat végeznek az irodáinkban.

A robotok multifunkciósak és folyamatosan tanulnak is.

„Ugyanazt a robotot, ami szemetet szed fellehet szerelni felmosóval is, hogy asztalokat töröljön vagy például a kart, amit a poharak összeszedésére használ lehet használni az ajtók nyitogatására is.”

-mondta Hans Peter Brøndmo a projekt igazgatója.

A robotok nagyon leegyszerűsítve csak guruló karok többfunkciós fogókkal felszerelve egy hajlékony karon, ami egy törzshöz van rögzítve. A törzs tetején található egy fejegység is, amin helyet kapnak a kamerák, illetve azok a szenzorok, amik szükségesek, ahhoz, hogy érzékeljék a külvilágot. A robotokat eleinte válogatáshoz használták újrahasznosításnál, azonban a végső céljuk az, hogy strukturálatlan környezetben is megfelelően tudjanak működni, például otthonokban vagy irodahelyiségekben.  Több olyan robotot is készítettek már, amik különlegesebb dolgokra képesek, például tudnak hátraszaltózni, akadálypályán végig menni, de mégis képtelenek lennének kivinni a szemetet. Gépek számára a mindig más és más objektumok felismerése nagyon nehéz, míg nekünk embereknek ez nagyon egyszerű.  A projekt egyik célja ennek a megoldása. Egyelőre még nem áll készen erre a technológiájuk, évekre és több millió dollárra lehet szükség, hogy ezt elérjék. Az emberek, így jelenleg olcsóbb munkaerőt jelentenek, és sokkal hasznosabbak is, ezekben a munkakörökben, mint a robotok. A robotok jelenleg ügyetlenek és lassúak is ezen feladatok végrehajtásában és valószínűleg ez még sokáig így is marad.

A robotokról készült videó ezen a linken tekinthető meg:

Említésre méltó, azonban az, hogy beállított helyszín helyett valódi munkakörnyezetben tesztelik és fejlesztik őket.

Forrás: TheVerge

Pataki Gergő

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket