Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen

Péntek reggelig 71 iskola, 697 tanára csatlakozott a Tanárok a tanárokért Facebook-oldalán meghirdetett tiltakozási felhívásához, válaszul arra, hogy szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki: az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A felhívás szerint vidéken 20 iskola csatlakozott a tiltakozáshoz.

Eötvös József Gimnázium, Budapest

Leragasztott szájjal tiltakoztak az Eötvös József Gimnázium diákjai péntek reggel 8 óra előtt az iskola épülete előtt, körülbelül kétszázan gyűltek össze a belvárosi Reáltanoda utcában, később háromszázra nőtt a létszám, a tüntetés 9 órakor ért véget, azzal, hogy az Eötvösben van tanítás, de az egyik szervező diák azt mondta, „mindenki mérlegelje maga, hogy bemegy-e, mit csinál a napjával”.

Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest

Nincs tanítás a Karinthyban, mert december első két napjára rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató, mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsájtott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet. A kieső napokat várhatóan január 23-én és 24-én pótolják.

A Karinthy kirúgott tanárai mellett tüntetés szerveződik, a résztvevők – tanárok, diákok, a kirúgott karinthys tanárok, és még sokan mások – a Facebookon közzétett felhívásuk szerint 12 órakor a Külső-Pesti Tankerület elé mennek, és elviszik a kirúgott tanárok által tanított diákok listáját. „Így talán jobban látszik majd, hogy ami nekik csak adat, az nekünk az életünk” – írták.

Jedlik Ányos Gimnázium, Csepel

A Telexhez eljutott információk szerint 140 pedagógus sztrájkol a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban, további 11-en szolidarítanak velük. 720 diákból 235 jelent meg az iskolában pénteken, a tanulók 33%-a, a 131 kisgimnazista, azaz 5-8. osztályosok közül mindössze tízen mentek ma iskolába.

Veres Pálné Gimnázium

A Budapesti Veres Pálné Gimnázium 21 tanára december 2-án, pénteken polgári engedetlenséget vállal, hogy kifejezze szolidaritását a szeptember 30-án elbocsátott 5 és a november 30-án elbocsátott 8 kolléga iránt, és hogy kinyilvánítsa elkötelezettségét a szabadság mellett és a megfélemlítés ellen – olvasható a pedagógusok közleményében. Mint írják: „Ha elhallgattatni próbálják azokat, akik felhívják a figyelmet az oktatás egyre súlyosbodó problémáira, az semmilyen módon nem szolgálja a tanulók érdekeit”.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium

A budapesti belvárosi evangélikus gimnáziumban pénteken 17 tanár részleges, vagy teljes munkabeszüntetést folytat, hogy kifejezze szolidaritását az elbocsátott kollégáival.

Szolidaritások

Szolidaritási nyilatkozatot tett közzé több szervezet és intézmény is, köztük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola is.

Ugyancsak támogató nyilatkozatot kezdeményeztek írók és irodalmárok, amiben „mély tiszteletüket és teljes támogatásukat” fejezik ki a tiltakozó akciókban részt vevő tanárok és mellettük kiálló diákok iránt. Ezt már csaknem háromszáz író írta alá, köztük Erdős Virág, Balla Zsófia, Tompa Andrea, Darvasi László és Parti Nagy Lajos.

telex.hu

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket