Zavarbaejtő drónokat építettek – kitömött madarakból

Az emberek már sok mindent ellestek a természettől, elég például a bogáncsok által ihletett tépőzárra, vagy például az úszók “cáparuhájára” gondolni. A kreatív mérnökök rájöttek, hogy a természet által megalkotott struktúrák sokszor más területeken is hasznosíthatóak. Valószínűleg ez állt az alábbi projekt hátterében is.

Gizmodo számolt be a New Mexico Institute of Mining and Technology kutatóinak ugyancsak bizarr fejlesztéséről, amelynek keretében kitömött madarakat alakítottak drónokká. Nem tévedés, az amerikai mérnökök korábban elpusztult, a vadászok által falra szerelt trófeákhoz hasonló módon tartósított szárnyasokba építettek repülő szerkezeteket.

Hasonlóra 2012-ben volt már példa, amikor egy Bart Jansen nevű művész az idős korában elpusztult macskájának akart emléket állítani, azáltal, hogy a cicát kitömette, majd egy négymotoros drónt épített a jószág testébe. Az alábbi videón megtekinthető a bizarr alkotás.

Az amerikai kutatóknak azonban praktikusabb okai voltak a madártetemek meggyalázására: olyan repülő szerkezetet akartak kifejleszteni, amely rotorok helyett a madarakhoz hasonlóan, szárnycsapásokkal képes haladni a levegőben.

A végeredményből, amely, bár valóban képes a repülésre, éppen a lényeg hiányzik: a madarak ugyanis rendkívül könnyű csontjaiknak és hajlékony tollaiknak köszönhetően elképesztő manőverekre képesek repülés közben, ehhez képest ezek a drónok viszont csupán a merev szárnyaikkal képesek csapkodni.

Ennek ellenére nem feltétlenül elvetendő ötletről van szó: ha kémkedésre használják például, a madárnak álcázott drónt ugyanis messziről nehezebb felismerni, míg egy rotoros repülő eszköz zajához képest pedig a szárnyak csapkodásának a hangja is halkabb. A katonai felhasználás mellett pedig akár a természetbarátok is közelebb kerülhetnek ilyen módon a megfigyelni kívánt állatokhoz.

pcworld.hu

Legfrissebb hírek

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

kövess minket

X